Här är Sveriges godaste burgare

SM-vinnaren avslöjar receptet

Publisert:
Mikael Gustafsson med vinnarburgaren i Svenska Mästerskapet i hamburgare.

Många vill hävda att just deras burgare är bäst.

Men bara två har bevis på att de tillagar Sveriges godaste hamburgare.

– Den är så enkel att vem som helst kan göra den hemma, säger SM-vinnaren Mikael Gustafsson.

Doften av nygrillat kött spred sig över hela Lerum den 5 september 2021. Här konkurrerade över 30 lag med deltagare från hela landet om den ärofyllda titeln Sveriges godaste burgare.

Vid en av grillarna stod Mikael Gustafsson, 39, från Gävle med sin lagkamrat Daniel Waldenström, 37, från Stockholm.

– Vi var så nervösa, speciellt när de ropade upp andraplatsen som gick till en av Sveriges bästa hamburgerrestauranger. Då tänkte vi ”aja, då är det kört”, säger Mikael Gustafsson.

I stället var det just deras burgare som föll juryn bäst i smaken.

– Det kändes helt otroligt. Jag har ju ingen kockutbildning och jobbar som konstruktionsledare till vardags, säger han.

Mikael Gustafsson och Daniel Waldenström gör Sveriges godaste burgare i tävlingen arrangerad av Mugwort’s Barbecue Shack.

Glenn Hysén i juryn

Idén till vinnarburgaren väcktes efter en grillkväll hemma i trädgården i april. När Mikael Gustafsson skulle slänga ihop något av resterna resulterade det i Sveriges nu officiellt godaste burgare.

– Det blev en fullträff och när Daniel fick smaka så bestämde vi oss för att anmäla oss till tävlingen.

Under SM tog de dessutom silver i kategorin ”folkets röst”. I juryn satt fotbollslegenden Glenn Hysén, killarna från Youtubeduon ”Matkoma” och skådespelaren Christian Brandin.

– Man såg att de älskade burgaren. Killarna från ”Matkoma” har mejlat mig i efterhand och sagt att det blev en storslam och galet bra burgare.

Man blir så sugen på att testa! Var kan man smaka vinnarburgaren?

– Vi kommer att göra den på restaurang ”Brända bocken” i Gävle den 2 oktober. Då får alla komma och smaka!

Mikael Gustafsson, 39, från Gävle och Daniel Waldenström, 37, från Stockholm gör Sveriges godaste burgare.

Så gör du själv vinnarburgaren

Den som inte har möjlighet att ta sig till Gävle kan testa att sno ihop vinnarburgaren hemma. Ingredienserna är så enkla att vem som helst kan göra en variant av burgaren, enligt Mikael.

– Receptet är simpelt och ”less is more” med enkla råvaror i bra kvalité. Man vill ju inte ha ett helt smörgåsbord på burgaren.

 

Det du behöver för att lyckas är:

  • Bröd av typen ”potato roll”
  • Ketchup uppblandad med sriracha
  • Fyra skivor ost
  • Tunt skivad silverlök

Köttet som användes i tävlingen hade Mikael själv varit med och tagit fram.

– Det är en köttmix som innehåller både bringa, högrev och hals med fetthalt på 25–30 procent, säger han.

Hemligheten senap och vitlöksmajonnäs

Av köttet gör du sedan bollar på 100 gram styck, placera på ett torrt stekbord och tryck till med en stekspade eller smash-järn. Stek tills du ser att köttet börjar bubbla lite och salta och peppra efter smak.

– Ett tips är att ringla på amerikansk "yellow mustard" på ena sidan av hamburgaren innan du vänder den. Det ger en trevlig stekyta och extra umamismak.

Burgaren toppas sedan med dillpicklad gurka.

Dillpicklad gurka
(49)

Dillpicklad gurka

– Själva ”hemligheten” är en speciell vitlöksmajonnäs. Men hur vi har tagit fram den vill vi inte berätta. Vi kommer att släppa receptet framöver.

SM i burgare.

Fakta: SM i hamburgare

  • SM i hamburgare arrangeras av Mugwort BBQ i Gråbo.
  • Vinnarna 2021 blev Mikael Gustafsson och Daniel Waldenström.
  • På andra plats placerade sig Gustav från Mr York i Kalmar. Trea kom Benjamin Ljungberg från Gotland.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.