Fira kladdkakans dag med våra bästa recept

Publisert:
Vill du baka något annat än traditionell kladdkaka? Välj bland våra goda recept!

Kladdkaka med snickers, saffran, hallon, lakrits – eller kanske fylld med marshmallows?

Kladdkakor går att variera i oändlighet. Här har vi samlat 15 annorlunda varianter till kladdkakans dag 7 november.

Snickerskladdkaka
(139)

Snickerskladd­kaka

En burk dulce de leche, jordnötter och mjölkchoklad på en riktigt saftig kladdkaka – sött och salt när det är som bäst.
– Den här varianten av snickerskladdkaka är faktiskt riktigt enkel att göra, säger Fredrik Nylén som gjort kladdkakan på bilden.

Kladdkaka med saffran
(125)

Kladdkaka med saffran

Saffran och hallon är en himmelskt god smakkombination, särskilt i en kladdkaka med frosting. Det här supergoda receptet är gjort av Frida Skattberg som driver ”Fridas bakblogg”.

Hallonkladdkaka med lemon curd och maräng
(21)

Hallonkladdka­ka med lemon curd och maräng

Med friska hallon, en syrlig lemon curd och en fluffig maräng så smakar den vita kladdkakan ljuvligt gott. Recept ur ”Blomster och bakverk” av Annelie Andersson.

Kladdkaka med brynt smör och flingsalt

Zack Aujalay med sin prisvinnande kladdkaka med brynt smör och flingsalt. ”Less is more! Med en klar och tydlig tanke överfört i smak där toner av kraftfull nötig smak lyfter chokladen.”, var motiveringen för kladdkakans vinst.

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”
(15)

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”

Den här otroligt goda kladdkakan har kokboksförfattaren Therese Elgquist gjort.

– Mitt självklara go-to-recept när det vankas fika. En tårta som passar året om, toppad med len kokosyoghurt, de frukter eller bär som är i säsong och kanderade pumpakärnor för en lyxig touch. Här blir jordgubbar en självklarhet, säger hon.

Ljummen kladdkaka i vinglas
(6)

Ljummen kladdkaka i vinglas

Att grädda och servera kladdkakan i ett vinglas är inte bara festligt och fint, utan också himmelskt gott. Servera helst med en kula vaniljglass till.
– Kanterna blir väl gräddade och mitten så där härligt kladdig, säger Frida Skattberg.

Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde
(3)

Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde

Den här kolakladdisen är söt, men tillsammans med den härligt syrliga bärgrädden blir den fantastiskt god. Så god så att du knappt vill dela med dig! Recept ur boken ”Veganska godsaker” av Frida Svanberg.

Lakritskladdkaka med geléhallonfrosting
(148)

Lakritskladdk­aka med geléhallonfrostin­g

Vem älskar inte kombination lakrits och hallon? Smaksätt frostingen med söta geléhallon, lite extra rosa blir den med någon droppe karamellfärg. Recept ur Emma Brink Rasks bok ”Baka och spritsa”.

Kladdkaka med dulce de leche
(100)

Kladdkaka med dulce de leche

Kladdkaka med dulce de leche. Överraska med en läcker kolafyllning i kladdkakan.
– Det här är en riktig dröm för dig som älskar dulce de leche! Kola och choklad i kubik, säger Fredrik Nylén.

Sockerfri kladdkaka på tre sätt

Här kommer världens bästa recept på kladdkaka. Gånger tre! Basen är alltid densamma, men du väljer själv vilken smak du vill ha - saffran (lussebulle), kakao (vanlig kladdkaka) eller pepparkakskrydda (kladdig mjuk pepparkaka).

Kladdkakedammsugare
(492)

Kladdkakedamm­sugare

Dammsugare fylld med kladdkaka, ja du hör ju, magiskt gott. Recept ur bakbloggaren Fredrik Nyléns bok ”Baka med choklad”.

Lakritskladdkaka med kola
(24)

Lakritskladdk­aka med kola

Här bjuder kakdrottningen Mia Öhrn på sitt smarriga recept på kladdkaka med lakritskolor. Servera gärna med en klick grädde och färska hallon.

– Tycker du att lakrits är gott kan du ha i sex kolor, är du fullkomligt galen i lakrits kan du ha i tolv stycken, tipsar hon.

Marshmallow-kladdkaka
(301)

Marshmallow-kladdkaka

En marshmallow-kladdkaka blir riktigt god och lyxig. Det är bloggaren Ulrika Ahlström som tipsar om en kaka som har extra allt.

– Den är hur god som helst, säger recept-makaren och bloggaren under fikastunder.se.

Kladdkakedipp till bär och frukt
(14)

Kladdkakedipp till bär och frukt

Vem kan motstå att slicka skålen när det bakas kladdkaka? Här är en dipp som smakar precis som kladdkakesmeten.
– Fantastiskt gott till färska frukter och bär, säger Frida Skattberg.
Recept ur ”Kladdkakor deluxe” av Frida Skattberg.

Tre vanliga frågor om kladdkaka

Hemligheten bakom en perfekt kladdkaka är att inte baka den för länge.

Det säger bakbloggaren Fredrik Nylén – som älskar att göra både klassisk kladdkaka och spännande varianter.

– Den ska vobbla ordentligt när man skakar lite lätt på formen, säger han.

Hur länge ska man ha kladdkakan i ugnen för bästa resultat?

Ugnstiden beror mycket på ugnen, men någonstans mellan 18-20 minuter så brukar den bli perfekt.

– Bästa tricket är att kyla den snabbt och sedan låta den vila i kylen 2-3 timmar. Sen när det är dags för fika så tar man fram den en halvtimme innan så har man en perfekt kladdig kladdkaka som även går att skära bitar av.

Kan man rädda en torr kladdkaka?

– Om en kladdkaka bakats för länge så kan man enkelt ändra namn till mastig chokladkaka, gott är det ändå. Det går tyvärr inte att göra den kladdig igen.

Hur ska kladdkakan förvaras?

– Förvara kladdkakan i kylen, men låt det helst bli rumsvarm när man ska äta den, då är den som godast, säger han.