Guide: Så får du ut det bästa av kräftorna

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dilldoft, spadstänk och lustiga hattar. Äntligen är det kräftpremiär! En tradition många av oss ser fram emot hela året. Matskribenten Jon Hansson visar hur du får ut det mesta och gottaste ur vårt favoritskaldjur.

Sup och slurpa.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Sup och slurpa.
 • 1. Sug och slurpa. Börja med magen uppåt (kräftans alltså). Här suger du ut så mycket du kan av den goda lagen som kräftorna har gosat i. Vrid av alla de små pinniga benen och ta ett sörpel till.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Bryt loss klorna.
 • 2. Och så lite pill. Nu över till klorna. Bryt först loss ”armarna” från kräftans kropp. Därefter bryter du loss klon från varje arm.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Knäck kräftans klo.
 • 3. Knäck klon. Vicka först bort den rörliga mindre delen på klon. Med lite tur följer köttet i den med ut. Så till den större delen. Är skalet mjukt kan du använda tänderna, ta annars hjälp av en nötknäckare eller tång. Pilla ut köttet ur klorna, stoppa i munnen och njut. En kräftkniv eller eller vass och spetsig bordskniv underlättar.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Använd kräftkniv.
 • 4. Glöm inte armarna. De två delarna på armarna innehåller inget skrovmål men är ett trevligt pill. En vass kräftkniv underlättar jobbet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Kräftsmör.
 • 5. Våga smöret. Efter klorna är det dags för kräftsmöret – något många hoppar över. Gör inte det, det är bland det bästa på hela kräftan. Ta tag om sidorna på magen och dra loss huvudskölden.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Extrasörpel.
 • 6. Bit till och sörpla igen. Ta gärna ett extrasörpel tvärs över ”ryggen” på kräftan när du dragit av huvudskölden.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Undvik gallan på kräftan.
 • 7. Undvik gallan. I huvudet finns dessutom en svart påsliknande sak. Det är gallan som kan vara besk och otrevlig.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Kräftstjärten.
 • 8. Sist men inte minst. Avsluta med det smaskigaste – stjärten. Lossa den från kroppen. Ta bort skalet på stjärten genom att bryta loss flikarna som sitter längs med stjärtens sidor. Lossa försiktigt skalet så att du får ut stjärten hel.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Ta bort kräftsträngen.
 • 9. Bort med strängen. Dra därefter loss den lilla köttremsan som sitter på ovansidan och ät upp den. Där under hittar du tarmen som du också drar bort men slänger.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Gör en macka av kräftstjärtar?
 • 10. Den som spar hen har. Antingen äter du genast upp resten av stjärten eller så jobbar du dig vidare och sparar stjärtarna till en grandios kräftmacka. (Kan dock väcka ont blod i resten av sällskapet.

Tips!

 • Har du fått en hona kan det också finnas klarorangea romkorn i kroppen. Mums!

 • Nöj dig med att sörpla mage och äta stjärtar. Huvud, klor och annat pill kan du ge bort till kräftskivans Bror Duktig.

.

Text: Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker med över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast.

.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MAT & DRYCK