Nutellasemla – gottegrisens favorit

4,5 (16 röster)

Av: 

Babs Drougge

Nina Kindbro

Bakrecept

Många älskar semlornas söta smakkombination, men alla uppskattar inte mandelmassan fullt lika mycket. I det här receptet på en Nutellasemla är mandelmassan ersatt med krämig Nutella i stället.

Nutellasemlor

Antal: 8 portioner Förberedelsetid: 2 timmar och 15 minuter Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser:

Vetebullar:

  • 100 g smör
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald kardemumma
  • Cirka 8 dl vetemjöl

Till pensling:

  • 1 ägg

Fyllning:

  • 8 msk nutella

Topping:

  • 3 dl grädde vispad med 1 msk kakao
  • Kakao att pudra över

Gör så här:

  1. Börja med bullarna. Smält smöret i en liten kastrull och häll på mjölken. Värm tills mjölken är fingervarm, inte över 37 grader.
  2. Smula sönder jästen eller häll i torrjästen i en stor bunke eller degbunke om du vill använda bak- eller hushållsmaskin.
  3. Häll lite av smörmjölken över jästen och blanda runt tills jästen är upplöst.
  4. Slå på resten av smörmjölken och tillsätt ägg, strösocker, salt, bakpulver och kardemumma. Se till att allt blandas ordentligt.
  5. Rör ihop och knåda i vetemjölet, men spara lite till utbakningen. Degen ska bli jämn och smidig och hålla ihop. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa en timme.
  6. Ta upp degen och dela den i 8 lika stora bitar, eller färre om du vill göra riktigt stora semlor. Forma varje bit till en rund bulle. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Lägg en handduk över och låt jäsa en timme.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i ugn, 200 grader i cirka 10 minuter, eller tills bullarna har fått fin färg. Låt bullarna svalna på galler.
  8. Vispa grädden med kakaon till ett ganska hårt skum.
  9. När bullarna har svalnat är det dags att montera semlorna. Skär av topparna på bullarna och gröp ur lite av innanmätet i bottendelarna. Fyll hålrummet med en matsked nutella. Klicka på den vispade kakaogrädden, eller använd en sprits så det ser proffsigt ut. Lägg på locket och sikta lite kakao över.
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Bakrecept

LÄS VIDARE

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Bakrecept

Semlor

Recept

Svenska recept

Efterrätt

MER OM GODARE

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Muffinssemlor - för dig som vägrar välja

Saffranssemla med lingongrädde

Moussetårta av hallon och choklad på brownie

Eivors oemotståndliga bullar

Mormor Margits midsommartårta

Bullfest! Kardemumma, choklad och sprinklebuns

Semmelkladdkaka – ljuvligt gott

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

Så fixar du snabbaste superfikan

Festligare fika med ljuvliga cupcakes

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

Madeleinekakor

Siffertårta med mascarponekräm, limecurd och macarons

Härliga sommarsmaker

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Så gör du en västerbottenpaj

Johanna Westmans bästa baktips

Tareq Taylor: ”Det ska vara grädde i hela ansiktet”

Middagstips som förför: Garanterat gott!