Här är Blossas glöggsmaker genom åren

Minns du alla flaskorna?

Publisert:
Hör du till en av alla de som ser till att prova årets version av Blossas årgångsglögg?

Varje år lanserar glöggjätten Blossa en ny årgångsglögg.

Hittills har det blivit 19 olika smaker – vissa mer omtyckta än andra.

Minns du exempelvis clementinglöggen 2009, eller den med lavendel från 2014? Här är hela listan.

Sedan 2003 släpper Blossa en specialglögg varje år – en efterlängtad nyhet bland både glöggälskare och samlare.

Fram till 2010 var smakerna inspirerade av den nordiska naturen, som den med vinteräpple 2004, den med hjortron 2005 och den med blåbär 2008.

Sedan dess är Blossa ute och reser och bestämmer smakerna efter platser runt om i världen. Som 2014 när inspirationen kom från de violetta dalgångarna i Provence. Eller i fjol när glöggen tog med oss till torget och världsarvet Jemaa el-Fnaa i Marrakech.

Själva drycken tas fram i ett litet labb på Gärdet i Stockholm – där det mixtras i allra största hemlighet.

Flaskorna blivit samlarobjekt

Årgångsglöggen är också populär för den designade flaskan och många samlar på oöppnade flaskor. En av dem är Pontus Hveem som har alla arton uppradade hemma i källaren i Kristinehamn.

Han har tidigare berättat för Aftonbladet att värdet per flaska är ungefär 1 500 kronor.

– Det är inga extrema summor men jag har även sett att gamla tomflaskor säljs för tusenlappen så mina kan nog bli värda en peng till slut. Jag ska fortsätta med det här så länge som möjligt, man kan ju inte sluta nu, sa han förra året.

Pontus favoritsmak är den från 2011 med kaffeton, och den från 2012 med smak av yuzu och ingefära.

Vilken är din?

Här är Blossas glöggsmaker genom åren

Alla Blossa glögg flaskor – år för år

  • 2003: Pomerans.
  • 2004: Vinteräpple
  • 2005: Hjortron & armagnac
  • 2006: Lingon & enbär
Här är Blossas glöggsmaker genom åren
  • 2007: Havtorn & kanel
  • 2008: Blåbär
  • 2009: Clementin
Här är Blossas glöggsmaker genom åren
  • 2010: Saffran
  • 2011: Arabica
  • 2012: Yuzu & ingefära
  • 2013: Hallon & nypon
Här är Blossas glöggsmaker genom åren
  • 2014: Lavendel
  • 2015: Earl grey
  • 2016: Kråkbär
Här är Blossas glöggsmaker genom åren
  • 2017: Old Delhi med mango, chili och spiskummin
  • 2018: Limoncello
  • 2019: Passionsfrukt och hibiskusblomma
  • 2020: Mynta och grönt te
2021 års Blossaglögg.
  • 2021: Apelsinskal och apelsinblom
Blossa 2022 har smak av bland annat rom och lime.
  • 2022: Smak av bland annat rom och lime med egen version av drinken Hurricanes röda sirap, med passionsfrukt, jordgubbe och blåbär.
Blossas nya årgångsglögg - Blossa 23
  • 2023: Vit starkvinsglögg med smak av hallon och humle.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.