Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Så lagar du enkelt grönare mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kommersiell text (läs mer här)

Många vill äta mer vegetariskt och letar alternativ till kött och fisk.

Men hur lagar man vegomat som hela familjen gillar?

Här är inspirationen du behöver för ett grönare vardagsliv.

Veganska godsaker

Frida Svanberg har på kort tid etablerat sig som "the green queen" när det kommer till bakning. När hon blev vegan insåg hon snabbt att utbudet av veganska bakverk var riktigt uselt, så hon bestämde sig för att göra något åt det. Här handlar det om bakverk där ingredienser som dadlar och avokado är lika förbjudna som ägg och mjölk, Frida vill att alla ska kunna baka tårtor, bullar och kakor som smakar identiskt med det vi i allmänhet kallar vanlig fika.

Till shoppen

Vego på 15 minuter

Enkelt att laga, en fröjd att äta! Här hittar du snabba, goda och gröna rätter lagade från grunden. Härliga grönsaker och råvaror i säsong väcker matglädjen och med inspirerande, smarta recept som alla gillar går det snabbt att få middagen på bordet. Här finns även tips på vad som är bra att ha hemma i kyl, skafferi och frys och hur man kan minska matsvinnet. Aubergine och squash, färggranna tomater och rödbetor, spetskål, blomkål, bönor, kikärtor, linser och goda gryn. Underbart god vegetarisk mat för alla. Tydliga och enkla recept på smakrik och härlig mat som kommer att ge dig många goda middagar med familj och vänner.

Till shoppen

Mera vego på 30 minuter

Nu kommer uppföljaren till succéboken "Vego på 30 minuter" för dig som vill äta ännu mera grönt och få fler recept på snabba rätter som funkar året om. Boken bjuder på 100 nya lakto-ovo-vegetariska och veganska recept med det där lilla extra i smaken som gör att du vill laga dem om och om igen. I kapitlen Cut corners, Comfort food, Sallad-ish och Frunch ryms grytor, pizza, pasta, sallader, bowls, röror och mycket mer. Här finns också extra enkla recept för dig som kan tänka dig att ta en genväg för att få maten på bordet ännu snabbare. Det är lättlagat och smakrikt med inspiration från hela världen.

Mera vego

Till shoppen

Gröna Burgare

Gå loss på baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp, ost eller vad du nu är sugen på. Martin Nordins djupdykning i burgare har lett fram till 31 favoriter som han samlat i den här boken. Här hittar du till exempel snurrad aubergineburgare med hemgjord ketchup, zucchiniburgare med grillad salladslök, ramslök och srirachasås och svart bönburgare med baba ganousch och rostade pinjenötter. Dessutom innehåller boken recept på hamburgerbröd, tillbehör, såser, pickles, dipp och annat som boostar din burgare.

Till shoppen

Happy Food Green

I en tid då vi är mer medvetna om vår hälsa, klimatet och effekterna av dålig djurhållning än någonsin finns det många anledningar att vilja leva ett grönare liv. Men hur ska vi hitta rätt i det ständigt växande utbudet av vegoalternativ och hur ser den bästa balansen mellan hälsa, smak och klimat egentligen ut? I den här boken delar stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart med sig av recept och information för att guida oss till ett grönare liv. Happy Food Green är inte bara för initierade veganer eller vegetarianer. Med femtio recept som får munnen att vattnas är det den ultimata boken för alla som vill närma sig en mer växtbaserad kost och livsstil.

Till shoppen

Vego: Snabbt och enkelt

Sveriges mest uppskattade vegoprofil, Mattias Kristiansson, har samlat sina bästa vardagsrecept och bjuder på massor av tips och inspiration. Här finns förslag på veckomenyer med alla veckans måltider som gör det enkelt att bli mer vego, med smarta rätter som ofta räcker till bra lunchlådor eller kan utgöra grund för middagar senare i veckan. Här finns även flera goda, nyttiga frukostalternativ, festliga flerrätters till helgerna – och förstås några riktigt goda efterrätter!

Till shoppen

Grilla grönt

Nu är det dags att låta grönsakerna spela huvudrollen även på grillen. Grillade grönsaker är nämligen inte längre enbart ett tillbehör – och långt mycket mer än brända lök- och paprikaspett och foliebakad banan. En grillad grönsak kan vara en matig och läcker huvudingrediens eller ett tillbehör, den kan utgöra basen i en underbar röra eller soppa med en doft av grillat, eller skillnaden mellan god och otroligt god Baba ganouj – möjligheterna är närmast oändliga. I den här boken får du mer än 80 recept på allt från snabbt halstrade primörer till indirekt grillade rotfrukter, bakade pajer och matiga gratänger, efterrätter, röror och tilltugg. Allt tillagat på grillen. Här finns något för alla – nybörjaren och grillveteranen – samlat i den enda grillboken du behöver i sommar.

Till shoppen

Zeinas Green Kitchen

Zeina Mourtada är tillbaka med en ny kokbok, denna gång med skön och grön mat från olika delar av världen. Spännande, vackra, mustiga rätter som väcker nyfikenhet och matlagningslust. Här finns nigerianska bönbollar, irakisk spenatgryta, chilensk potatissoppa och georgisk böngryta. Eller kanske gambiansk jordnötsgryta, rysk vinägrettsallad eller koreansk nudelsoppa? Här hittar du utan problem massor av nya favoriter bland bokens omkring 70 recept.

Till shoppen

Extra-tips: Klassiska rätter på veganskt vis

Efter succén ”Vegansk husmanskost” är matbloggaren Gustav Johansson tillbaka med en ny kokbok för alla som vill hitta veganska alternativ. Denna gång bjuds det på veganska versioner av våra favoriträtter från hela världen. Här har Gustav samlat sina bästa recept på allt från köttbullar, pasta pesto, fooled pork och fish ’n’ chips till tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Du får också massor av smarta tips på hur du kommer igång med att laga vegomat, vad du kan använda för alternativa råvaror och framförallt hur du gör maten jävligt god.

Till shoppen

Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Kommersiell text (läs mer här)

LÄS VIDARE

Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips

ÄMNEN I ARTIKELN

Kommersiell text (läs mer här)

Vegetarisk mat

Recept

MER OM GODARE

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillböcker: Här är bästa grillrecepten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstmat: Kokböcker med goda grytor och långkok

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baka bröd: Här är allt du behöver

Veganskt mat – direkt på grillen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Spara tid och laga all mat i en form

Så äter svenskarna 2021 – detta äter vi helst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga asiatiskt: Köksprylarna du behöver

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grytor och kastruller – bra tips till köket

Instagram-kontona som gör dig hungrig

Välkommen till tv-kanalen Godare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Baktillbehören du behöver till kanelbullens dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så gör du egen glass hemma - bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tareq Taylors bästa kokböcker

Här finns food trucksen där du bor

Här är svenskarnas favoritkök

Goda sommarmaten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Snygga ölglas: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Plocka svamp: Guide till allt du behöver

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Amida – populär kolgrill i Stockholm