Här är världens bästa whisky

Vinnarna i Whisky-VM – detta är världens bästa whisky

Uppdaterad 2022-04-28 | Publicerad 2018-12-02

”Vi har aldrig haft ett så bra startfält som den här gången”, säger whiskyjournalisten och tävlingsgeneralen Henrik Aflodal.

Världens bästa whisky är korad.
Tolv olika möttes i VM-final i Stockholm i tre klasser.
– Vi har aldrig haft ett så bra startfält som den här gången, säger whisky­journalisten och tävlingsgeneralen Henrik Aflodal.

Redan i våras startade sållningen. Totalt 148 ­olika sorters maltwhisky från 121 destillerier stod på startlinjen. Efter 32 kvaltävlingar och sex semifinaler på olika platser i Sverige återstod i går ett dussin finalister.
De tolv var var uppdelade i tre klasser: sherryfatslagrade, torvrökiga respektive maltiga - och följaktligen korades lika många världsmästare.

Whisky-VM avgörs helt i Sverige

Det kan ju verka lite pretentiöst att kalla en tävling som helt avgörs i Sverige och där svenska whiskyentusiaster röstar fram vinnarna för ett VM.

– Det är i alla fall med marginal världens största whiskytävling. Och sven­skarna är väldigt duktiga på whisky. Det här är en mycket kvali­ficerad jury, säger arrangören Henrik Aflodal som arrangerat fem VM sedan 2003.

Tre vinnare

Extrema varianter, lagrade väldigt många år eller med hög alkoholhalt fick inte vara med.
- Vi har strävat efter att ta med maltwhisky som speglar husstilen på respektive destilleri och därför satt en åldersgräns på högst 16 år och en maxgräns på 48 procent alkohol, säger Henrik Aflodal.

  • I klassen sherryfatslagrade vann Glendronach 12 år 459 kronor.
  • I den stora klassen maltiga, som varken är lagrade på sherryfat ­eller torv­rökiga, segrade Longmorn 12 år 689 ­kronor. Den försvarade sin ­titel från förra VM.

– Det var överlag väldigt bra grejer i den här klassen och det är ­roligt att flera mindre, udda destillerier var med och slogs om ­titeln, säger Henrik Aflodal.

  • Och i klassen med de i Sverige så populära rökiga whiskysorterna vann Kilkochman Sanaig 549 kronor.

– Det var stor variation på de rökiga sorterna i år.

Följ ämnen i artikeln