
Primus
Primus Mimer Stove gasolkök
194,00 kr
Läs mer
Frisk luft, stilla skogsbrus och en kluckande kaffetermos gör något för varje människa. Det vet Nathalie Spjälle, som brinner för vegetarisk matlagning på stormkök.
– Man får sol i ögonen, befinner sig på en fin plats, har gjort en aktivitet innan vilket sätter igång hungern, och har fått kämpa lite för maten, säger hon.
Alla som provat vet att mat smakar bättre utomhus. Kanske är det en kombination av att naturen minskar stress och ökar vårt psykiska välmående. Kanske för att minnen från andra skogsgläntor och utflykter väcks.
– Jag hittar mycket energi och inspiration i naturen, vilket sätter igång kreativiteten. Så jag vill inspirera andra att äta mer veganskt, säger Nathalie Spjälle från Svenstavik i Jämtland.
Med sitt färgglada instagramkonto foodbynatta har hon på bara några år skapat sig ett namn inom utomhusmatlagning.
Uppvuxen i Jämtland med skogen runt husknuten och fjällen en halvtimme bort har Nathalie ofta ätit ute, men som barn kändes det inte särskilt festligt, matsäck i skogen var liksom vardag. Som ung begav hon sig ut för att se sig om i världen. Hon pluggade och volontärjobbade i nationalparker i USA, plockade frukt i Australien och så vidare.
– När man är uppvuxen i en by är det ganska naturligt att man vill se mer av världen, men efter några år längtade jag hem till lugnet och naturen. Här kan man gå i skogen utan att möta en människa.
Nathalie blev vegan för ungefär fem år sedan, innan tyckte hon att veganer verkade äta mycket halvfabrikat, vilket hon själv helst ville undvika. Hon började experimentera. Ja, som vegan har hon blivit mer nyskapande i köket.
– Tidigare åt jag ofta lax och pärer. När jag blev vegan var jag tvungen att tänka om och lära mig nya rätter, det fick fart på mitt matintresse. Som vegan äter jag mer varierat, och maten är så färgglad. Det finns så många roliga rätter att laga.
Nathalie säger att hon lagar mat på stormköket minst en gång i veckan, ofta uppe på deras fäbodvall.
– Jag tror att man förknippar stormkök med långa vandringar och frystorkad mat. Men mycket av den mat jag lagar hemma går att laga på primus-köket också.
För nej, man behöver inte äta korv eller pinnbröd bara för att man lunchar ute i skogen. Det finns mycket annat gott – även om det inte måste vara avancerat.
– Jag gillar exempelvis att laga rårakor, eller sparris med dillstuvad potatis. Smashed potatoes med vitlök, salladslök och bönor är också mumsigt. Och är jag sugen på något sött brukar jag göra kanelbullar av pizzadeg. Jag rullar upp degen, häver i socker smör och kanel, rullar ihop och steker i smör och lönnsirap. Det är de godaste kanelbullar man kan äta. Du måste prova!
– Det är bra om rätten är snabblagad och inte innehåller så många ingredienser. Förbered så mycket som möjligt hemma i köket, hacka det du ska ha med dig och lägg ingredienserna i små byttor.
– Det är en av de bästa sakerna med vegansk mat, att den är hållbar och inte så värmekänslig, så det har aldrig varit några problem för mig.
Hon har ett till tips – för njutningens och stämningens skull.
– Vänta inte tills du är superhungrig med att börja laga maten, då kan det bli lite sura miner. Du vill ju njuta av platsen, matlagningen och måltiden under bar himmel.
Dags att plocka fram ryggan. Här är Nathalie Spjälles checklista, saker du behöver för en skön dag i skogen.
Primus
Primus Mimer Stove gasolkök
194,00 kr
Läs mer
15 min
15 min
45 min
2 h 15 min
30 min
20 min
20 min
20 min
30 min
40 min
15 min
40 min
30 min