Bakad laxsida med citron, grön sås och sesamfrön.
Bakad laxsida med citron, grön sås och sesamfrön.

Hel laxsida med citron

4,2 (16 röster)

Bakad laxsida är den ultimata bjudrätten. Festligt, gott och himla enkelt. Här serveras den med en läckert grön sås, citron och sesamfrön. Recept ur kokboken ”Maten, livet och samtalen runt köksbordet” av Ebba, Amy och Helen von Sydow.

Servera laxen med en härlig grönsallad, mer eller mindre matig beroende på vad mer som serveras. På våren och sommaren väljer vi färskpotatis med mycket dill, sockerärtor och gröna fina ärtor eller sparris. På hösten och vintern blir det ugnsrostad potatis, eller blandade rotsaker i ugn som tillbehör.

Bakad laxsida med citron

  • Ingredienser

  • 1.2 kg laxsida, beräkna ca 200 g per person
  • 1 citron
  • vitt vin, om du har hemma
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 10.005 g sesamfrön, kan uteslutas
  • Helens sköna gröna sås

  • 2 dl färska örter, grovhackade (t ex dill, basilika, timjan, gräslök, ruccola)
  • 2 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 3 dl grekisk yogurt
  • 1 tsk dijonsenap
  • 7 g honung
  • 1 tsk rivet citronskal
  • flingsalt
  • svartpeppar

Gör så här

LÄS VIDARE