Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och toma

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Fräscha bulgursalladen med kycklingbullar från Årstidernas matkasse är både lättlagad och smakar gott.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Fräscha bulgursalladen med kycklingbullar från Årstidernas matkasse är både lättlagad och smakar gott.

Kycklingbullar med matig bulgursallad. Det här receptet kommer från arstiderna.com som säljer klimatsmarta matkassar. Grunden är vegetarisk men här finns också en rätt med fisk och en med kyckling.

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Antal: 2 portioner

Ingredienser:

  • 2 gula lökar, i klyftor

  • 1 påse bulgur

  • 1 ask cherrytomat-mix, i halvor (färska cocktailtomater i olika färger)

  • 1 förpackning grön kycklingfärs

  • 1 burk skurna grönsaker (vitkål och indisk citronpickles)

  • 1/2 citron

  • Från egna kryddhyllan och skafferiet: 

  • olivolja

  • salt

  • peppar

  • socker.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och koka upp vatten till bulgur, gärna i en vattenkokare.

  2. Skala löken och skär i klyftor. Vänd klyftorna med lite olivolja, salt och peppar i en ugnsfast form och ugnsbaka dem mjuka i 25–30 minuter.

  3. Häll bulgur i en gryta med 3 dl kokande, saltat vatten. Koka under lock i 7 minuter och låt sedan dra under lock i ett par minuter.

  4. Skölj tomaterna och skär dem i halvor. Krydda med lite salt, socker och peppar.

  5. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Forma kycklingfärsen till små köttbullar, lägg i stekpannan och tryck ner lätt med en stekspade. Stek kycklingbullarna gyllene och genomstekta, 5–6 minuter.

  6. Vänd bulgur, ugnsbakad lök och burken med skurna grönsaker i en skål. Krydda med citronsaft, olivolja och salt.

  7. Servering: Lägg upp bulgursallad i en skål och toppa med tomat och kycklingbullar.

Laga utan kasse: 

  • Kycklingfärsen: Mixa 150 g kycklingfärs, 150 g kokta vita bönor och ett ägg. Smaksätt med hackade gröna örter (persilja, basilika och/eller timjan), salt och peppar.

  • Skurna grönsakerna: Strimla 3 dl vitkål fint. Smaksätt med garam masala, rivet skal från 1/2 citron och lite pressad citronsaft.

Publicerad:

LÄS VIDARE