Så smakar man vin på rätt sätt

Gå efter ”de fyra S:en”

Av: 

Elisa Amorelli

Viner

Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara?

I Aftonbladets vinskola visar sommelieren Sarah Lindstrand Mboge hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.

Brukar du också bara nicka och säga ”ja det blir bra”, när kyparen ber dig provsmaka vinet?

Sluta med det!

– De frågar för att du ska kunna testa om vinet är något för dig eller om det är defekt, säger Sarah Lindstrand Mboge.

Ett avsmakningstips är att gå efter ”de fyra S:en”.

– Gör det här varje gång du dricker vin, så kommer du hitta nya smaker och dofter, säger hon.

I klippet förklarar hon vad de fyra S:en står för – och exakt hur det går till.

  • Hur vet man om ett rött vin är defekt?

– Dofta och smaka! Luktar det och smakar konstigt så är det inte bra. Ett ungt rött vin har ofta mycket frukt och bär i doft och smak och om det känns lite "fadd" eller obalanserad så kan det vara defekt. När ett rött vin har oxiderat brukar jag instinktivt tänka på färgen brunt.

  • Hur vet man om ett vitt vin är defekt?

– Precis som med rött vin så gäller det att smaka och dofta. När det kommer till torra vita viner så kan man med ögat se om det oxiderat när ett yngre vin blivit lite mer gyllene i färgen. Ett ungt vin ska inte vara gyllene utan lite mer åt det gula eller gröna hållet. Titta, smaka och lukta på vinet!

  • Hur känner man igen ett oxiderat vin?

– Oxiderat vin brukar lukta lite nötigt och äppelskrutt. Smaken brukar vara fadd och obalanserad och syran känns konstig i vinet. Vinet ändrar färg eftersom det "fått för mycket" luft.

  • Är vinet dåligt om korken smular i vinet?

– Nej, det påverkar inte vinet förutom att man kan få lite korkrester i munnen.

Sarah Lindstrand Mboge vet hur man smakar vin på rätt sätt.

Fem ingredienser som påverkar vinet

Ett utmärkt vin kan smaka dåligt när det egentligen är en olycklig smakkombination. Ofta är det en ingrediens som krockar med vinet.

Stefan Saidac som skrivit boken ”Kockarnas Knep” har tidigare berättat för Aftonbladet om vilka ingredienser som är ”vinets fiender”. Här är hans lista:

  1. Ägg. Ägg och vin är svårt att förena. Ägg innehåller svavel och umami, som kan ge ditt goda vin en metallisk och plåtig smak.
  2. Tomater. Tänk på detta när du ska ska göra en sallad och servera vin till: Naturell tomat och rött vin är en olycklig kombination eftersom det uppstår en metallisk smak.
  3. Citron. Några skivor färsk citron i en karaff med isvatten är gott. Men inte tillsammans med vin! Citronsyran krockar nämligen med vinets syra.
  4. Vinäger. Vinäger och vin går inte ihop. Två syror som gnisslar mot varandra – och dina tänder. Det hörs ju: Vinäger kommer från franskans vin aigre = surt vin.
  5. Koriander. Koriander kan få vinet att smaka tvål, och ta kål på vinets goda smak.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Häng med sommelieren och lär dig allt om viner

ÄMNEN I ARTIKELN

Viner

Sarah Lindstrand Mboge

MER OM GODARE

Välkommen till Sarahs vinskola

Så dekanterar och luftar du vin

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Druvans olika delar i vintillverkningen

Så känner du igen korkskadat vin

Så väljer du rätt glas till rätt vin 

5 tips på roséviner till sommaren

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Så smakar blått vin

Vad är pet nat vin?

Få rätt temperatur på ditt vin

”Vin är inte alls så svårt som det låter”

Sommarens 5 bästa vita viner

Druvorna att ha koll på hösten 2021

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Hur väljer jag rätt vin på krogen?

Här är godaste alkoholfria dryckerna

Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Så väljer du bästa vinet till maten

Så öppnar du vinflaskan på bästa sätt

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge