Bjud på restfest – och minska matsvinnet

Laga nyttig god, grön mat och minska matsvinnet på kuppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Middagstips

”Vad är det för vits med att köpa ekologiska matvaror om hälften ändå ska slängas? Det är dags att levla upp vår miljömedvetenhet och ta ett rejält grepp om matsvinnet.”

Så skriver Cecilia Blankens i kokboken ”Nyfiken grönare”. Här är författarnas bästa tips och favoritrecept.

Den nya kokboken är tänkt som en modern husmorspraktika och är späckad med tips och idéer kring hur du använder rester på nya sätt, vilket både förenklar matlagningen och får hushållsutgifterna att krympa.

  • Stirra dig inte blind på datumet

Använd ditt lukt- och smaksinne. Känns doften och smaken okej så är varan det också, även om datumet säger annat. Och en trött tomat går också att äta, är faktiskt till och med alldeles perfekt att hacka och ha i en sås.

  • Gårdagens rester är en tillgång som förenklar vardagspusslet

Gammal pasta blandad med nya smaker blir en god toast till hela familjen. Helgens tomatiga grön- saksgryta blev en kokosdoftande soppa på måndagen, resterna från soppan blev sedan smaksättare i omeletten som serverades på tisdagen.

  • Våga prova. Gör det bara!

Ta vara på det roliga med matlagningen, var kreativ, gå på känsla och ha kul. Det värsta som kan hända är att du misslyckas totalt och får beställa hem pizza i stället. Men vi kan lova att det kommer att hända oerhört mycket mer sällan än du kanske tror!

Gårdagens rester förenklar vardagspusslet och minskar matsvinnet, säger Cecilia Blankens som skrivit kokboken ”Nyfiken grönare.
Foto: Åsa Dahlgren
Gårdagens rester förenklar vardagspusslet och minskar matsvinnet, säger Cecilia Blankens som skrivit kokboken ”Nyfiken grönare.
Foto: Åsa Dahlgren

Fyra goda vegetariska recept som minskar matsvinnet

  • Potatisgnoochi - supergod bjudrätt som du lätt blandar med dina favoritsmaker.

  • Röd linssoppa med pyttrester - smakrik soppa för hela familjen. Toppa med resterna från gårdagens pyttipanna.

  • Kakbollar med vanilj, vallmo och citron - ett supergott recept som kan göra av en mjuk kaka som blivit lite torr.

  • Totts – en försvenskad variant av den amerikanska barnfavoriten ”tater tots” dvs små munsbitar av bröd hopmixat med grönsaker. Perfekt till både fredagsmyset.

Recept från boken ”Nyfiken grönare” av Cecilia Blankens och Kristin Johansson. Åsa Dahlgren (foto). Norstedts.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM GODARE