Så kyler du flaskan snabbt

Få rätt temperatur på ditt vin

Publisert:

Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU.
Men hur gör man? Kan man använda något annat än is?
I klippet visar sommelieren Sarah Lindstrand Mboge tre smarta tips på hur du kyler flaskan – snabbt.

När du spontant vill öppna en flaska vitt är det trist att behöva servera den varm. Då kan du ta till något av Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge smarta tips på hur du kyler ner flaskan inom några minuter.

– Mitt bästa knep är att använda en ishink och fylla den med hälften vatten och hälften is. Sedan är det bara att snurra på vinflaskan lite då och då och så har du snabbt ett kallt vin, säger hon.

Har du ingen is hemma så finns det flera andra metoder att ta till för att få rätt temperatur. Spana in klippet här ovan så visar hon!

Rätt temperatur på ditt vin

Men hur vet man då vilken temperatur som är rätt? Och hur varmt eller kallt ska ett rött eller vitt vin vara för att smaka bäst?

Rätt gradtal ger vinet rätt balans och smakar bäst när de serveras vid följande temperaturer:

  • Rätt temperatur vita viner. Vita viner smakar generellt bäst vid 8- 10 grader. Smakrika vita viner får gärna serveras lite varmare för att all doft och smak ska komma till sin rätt, medan lätta viner vinner på att serveras nedåt 6 grader.
  • Rätt temperatur rödvin. Nästan alla röda viner trivs bäst vid 16–18 grader, då kommer dofterna och smakerna fram mer. Lätta rödviner får däremot gärna serveras vid 14–16 grader.
  • Rätt temperatur mousserande vin. Champagne och andra dyrare mousserande viner dricks gärna vid 9–10 grader. Vanliga prosecco och cava serveras helst vid 8–10 grader.
  • Rätt temperatur rosévin. Precis som proseccco serveras rosévin helst vid 8–10 grader för att få fram smakerna.
  • Rätt temperatur dessertviner. Vita dessertviner eller vita söta viner bör generellt serveras vid en temperatur av 8-10 grader. Röda söta viner serveras varmare vid 16-18 grader.

Källa: Systembolaget

Vad är rumstempererat vin?

Uttrycket att servera rött vin "rumstempererat" kom till när vi fortfarande hade centralvärme i våra bostäder, enligt Systembolaget. Då hade vi ofta runt 16–18 grader hemma.

I dag har vi det betydligt varmare – ofta en bit över 20 grader, så rumstempererat vin är alltid för varmt!

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.