Sillsallad
Sillsallad

Sillsallad på Lotta Lundgrens vis

4 (2 röster)

Recept

”En sillsallad som är fräschare än varianterna med majonnäs”, påpekar vännen Lotta Lundgrens som donerat den här släktklenoden till recept.
Du som vill ha den lite krämigare i livet snor ihop en god majonnäs och rör ner en deciliter av den i sillsalladen.

Portionerna är baserade på bufféstorlek.

Lotta Lundgrens sillsallad

  • Ingredienser

  • 3 sillfiléer, se förpackningen om och hur sillen ska vattnas ur
  • 6 kokta potatisar
  • 5 rödbetor, inlagda
  • 2 ättiksgurkor
  • 2 äpplen
  • 200 g saltkött
  • spad, från rödbetorna
  • vitpeppar
  • socker
  • 3 dl kaffegrädde
  • kokta ägg, till garnering

Gör så här

Av: 

Jon Hansson

För dig som i stället vill ha en klassisk sillsallad

Lundgrens sillsallad skiljer sig från de vanliga inte bara i att den inte innehåller majonnäs utan här saknas också hackad lök. Vill du göra en mer klassisk variant så tar du bort saltköttet men lägger till en hackad rödlök och 1 dl majonnäs eller 50/50 av majo och vispgrädde.

Tips! Lagom hårdkokta ägg

Lägg äggen i en kastrull med kallt vatten. Koka upp och sjud lugnt och fint. Efter 4–5 minuter från det att vattnet kokar är äggen mjukkokta och gulan krämig. Efter 7–8 minuter är de hårdkokta. Små ägg blir klara på den kortare tiden, stora den längre. Låt äggen svalna i kallt vatten.

LÄS VIDARE

Allt om julmat

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Fiskrecept

Julmat

Husmanskost

Svenska recept

Tillbehör mat

MER OM GODARE

Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

Okonomiyaki – japansk pannkaka med mycket smak

30 min

Festa på rester – skinka, lax och kavring

Kavringstårta med matjessill – snabb och enkel att göra

20 min

Sofias krämiga potatissallad med färsk sparris

45 min

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Bakad fläsksida med gran och sommargrönt

Belugabolognese

Rödbetor – allt du behöver veta

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Pad thai med tempeh – gott och glutenfritt

Så gör du en västerbottenpaj

Plättar med salladslök och kimchimajonnäs

30 min

Bjud på juliga tapas på långhelgens fester

10 goda pastarecept du kan laga

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Veganskt mat – direkt på grillen

Emma Brink Rasks bästa våffelrecept

Semmeldagen – här är dom populäraste

Fiskpinnar med remouladsås och klyftpotatis

”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”

Tinas bästa påskbuffé

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Moussetårta av hallon och choklad på brownie