Laga Saras tapas

Uppdaterad 2018-12-22 | Publicerad 2008-04-11

Recept: Sara Begner

Foto: Gunnar Magnusson

Recepten ur boken "Saras kök" (Albert Bonniers förlag)

Saras bästa tapas-tips!

Min favorit­tapas är hela milda, gröna chilifrukter som man vänder hastigt i het panna med olivolja och flingsalt. Supergott.

Blanda olika sorters mat, skaldjur, skinka och charkuterier, ost och grönsaker.

Låt gärna gästerna vara med och laga till rätterna. Det är ofta rätt enkla saker så att alla kan hjälpa till. De kan åtminstone ta ett glas vin och vara trevligt sällskap.

Gör det lätt och köp sånt som går att ställa fram direkt, ostbitar, oliver, soltorkade tomater, goda korvar, inlagda musslor.

Blanda gärna olika sorters porslin, Ikeaskålarna med mormorstallrikarna. Det blir både personligare och trevligare.

Drick goda spanska viner till. Ställ gärna fram både vitt och rött.

Saffransmusslor med vitlök

”En härlig rätt som känns väldigt spansk. Det finns massor av nyttiga mineraler i musslorna (vilka sägs vara potenshöjande dessutom!)”

6 personer

Tid: 20 min + tining av musslorna 

400 g frysta grönmusslor i skal 

4 knipplökar eller 1 liten purjolök 

2 vitlöksklyftor 

1/2–1 röd chilifrukt 

1 paket saffran 

2–3 msk olivolja 

2 dl vitt vin 

0,5 tsk salt 

1 krm svartpeppar 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tina musslorna. Skär löken i tunna skivor. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur chilifrukten och finhacka den. 

2. Fräs lök, vitlök och chilifrukt i olivolja och saffran i en stekpanna med höga kanter. Salta och peppra. 

3. Lägg i musslorna. Häll över vinet. Vänd runt och lägg på ett lock (eller aluminium­folie). Låt koka i cirka 5 minuter så att musslorna blir genomvarma. Häll upp på ett serveringsfat. 

Mango- och parmesansnittar

”Sött, salt och knaprigt – det går inte att misslyckas. Passar bra som ’mingelförrätt’ till tapas­buffén.”

Cirka 12 stycken 

2 dl fryst tärnad mango eller 1 mango 

2 msk mango chutney 

1 tsk sambal oelek 

6 tunna skivor osötat bröd, helst surdegsbröd 

Cirka 50 g parmesan 

2 msk pumpakärnor eller skalade pistagenötter 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär mangon i små tärningar. Vänd ihop med mango chutney och sambal oelek. 

2. Rosta brödskivorna och skär dem sedan i lagom bitar. Fördela mangon på bröden. Riv parmesanosten och fördela över bröden. Strö på pumpakärnor eller nötter. 

3. Sätt in i ugnen i cirka 5 minuter. Pumpafrön är nyttiga, och surdegsbrödet är syrligt till den söta mangon. 

Ugnsrostade tomater med örter

”Jag saknar ofta något lätt och fräscht som balanserar ’allt det feta’ som brukar finnas på en mingelbuffé. Ett exempel är de här fräscha tomaterna som man lätt gör i ugnen.”

Tid: 40 min

10 tomater

1 msk olivolja

Honung

Färsk rosmarin eller timjan eller oregano

Oliver

Gör så här:

1. Skär 10 tomater i halvor. Skopa ur kärnorna med en sked. Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper. 

2. Ringla över cirka 1 msk olivolja, pyttelite honung och grovt hackad färsk rosmarin (eller timjan eller oregano). 

3. Sätt in i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter. Servera med oliver av valfri sort. 

Tips!

Lägg tomaterna i en burk och häll över olivolja. Oljan har en konserverande effekt så du kan spara dem i kylskåp i några veckor.

Mojo rojo med saltbakade små potatisar

”En klassiker som är given på en tapasbuffé. Det bör kanske tilläggas att det här är min variant – på majonnäs – det finns många olika varianter på mojo rojo.” 

6 personer

Tid: 35 min

1 äggula

Saft och skal av 1/2 citron

1 tsk dijonsenap 

0,5 dl olivolja 

0,5 dl rapsolja 

1 dl grillad paprika på burk 

0,5 tsk spiskummin 

1 vitlöksklyfta 

0,5 tsk salt 

1 krm svartpeppar 

Gör så här: 

1. Rör ihop äggula, citronsaft och dijonsenap. Tillsätt oljorna i en tunn stråle under vispning. 

2. Mixa paprika, spiskummin och vitlök med mixerstav. Blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar. Servera till saltbakade småpotatisar. 

Saltbakade småpotatisar:

Lägg 1 kg delikatesspotatis (alternativt färsk- eller mandelpotatis) i en ugnssäker form. Häll över 0,5 dl olivolja, 2 msk flingsalt och 1 krm svartpeppar. Vänd runt noga. Rosta i ugnen i 225 grader i cirka 30 minuter beroende på storlek.  

Egen majonäs? Inga problem!

Det är inte svårt att göra en majonnäs, vilket är grunden till mojo rojon. Det står ofta att alla ingredienserna till en majonnäs måste ha samma temperatur, men det är inte särskilt viktigt, säger jag! 

Att använda senap är ett lätt sätt att binda majonnäsen och få den att hålla ihop. Ju mer olja du har desto tjockare blir majonnäsen. Och om såsen mot förmodan skulle skära sig finns det en mycket enkel räddning. 

Ta en ny äggula och blanda med senap och citronsaft. Häll på ny olja i en tunn stråle. När det har tjocknat kan man tillsätta den skurna såsen i en tunn stråle under vispning. Däremot ska man inte använda elvisp, utan en vanlig hederlig handvisp.

Apelsinflan

”Som avslutning en frasig och sötsyrlig liten bakelse.” 

Cirka 8 stycken

Tid: 35 min

1/2 paket fryst smördeg, cirka 200 g 

4–6 apelsiner

1 dl citronmarmelad 

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut smördegen och skär ut 8 rektanglar, cirka 6x8 centimeter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

2. Skala och filéa apelsinerna. Lägg 4–5 klyftor på varje smördegsbit. Sätt in i ugnen i 8–10 minuter. 

3. Smält marmeladen i en kastrull eller i mikro. Pensla den sedan över de färdiga flanen.

Följ ämnen i artikeln