Här ska butiken få ner svinnet till noll

Satsade på hållbarhet – minskade mängden slängd mat från 120 ton till 40 ton på två år

Publisert:
TIDSINVESTERING. På Stora Coop i Visby har personalen en nollvision för matsvinnet – bland annat sorterar de ut och märker om frukt för hand. ”Det är inget snack om att det är tidskrävande att undvika svinn”, säger butikschefen Markus Wahlgren.

Svinnet ökar matens klimatavtryck. Fullt ätbara råvaror kasseras längs vägen från lantbruket över grossister och handlare till våra middagsbord.

Butikschefen Markus Wahlgren och hans medarbetare på Stora Coop i Visby beslöt sig för att bryta sin del av svinnkedjan – och spikade en nollvision.

Frukt och grönsaker med små skönhetsfläckar, buckliga förpackingar, livsmedel som snart ska passera bäst före-datum. Mat som kostat tid och ansträngning och som gjort ett stort klimatavtryck blir i bästa fall biogas och i värsta fall liggande på en soptipp.

Tre fjärdedelar matsvinnet uppstår i hemmen men även i butiksledet blir prima mat sopor. En av anledningarna är att det kräver arbete att minska svinnet. Någon ska ju exempelvis plocka de skrumpna äpplena ur påsarna, väga och märka om.

– Det är inget snack om att det är tidskrävande att undvika svinn, säger Markus Wahlgren. 

Gör glass av bananer

– Men det finns hjälpmedel. Vi har ett system som håller koll på det som finns i exempelvis charken och mejerikylen och alla bäst före-datum. Man har en liten skrivare i bältet och kan snabbt rabattmärka varor med kort datum. Vi gör glass av övermogna bananer och skorpor av vetelängder med mera, med mera. Det är fortfarande ett jobb som ska göras men efter ett tag har vi ju tjänat ihop till en Lamborghi, brukar vi skoja.

Markus Wahlgren försöker minska svinnet i butiken med nya metoder...
…och tror på att de kommer kunna komma ner till tio–tolv ton avfall vid årets slut.

Vägen mot nollvisionen började med bråk.

– Vi skulle bli Sveriges bästa veganbutik. Och lyckades. Vi frågade på sociala medier hur vi skulle kunna bli bättre. Ett svar var att ”sälj inte vegankorven på hyllorna bredvid den vanliga korven – vi vill inte se köttkorv!” Så det ordnade vi. Alla veganska produkter fick en egen plats i butiken.

Köttbonde blev sur

Och varför inte skoja till det?

– Vi hittade en militärhjälm som vi ställde upp med en textad lapp ”Meat is murder” – precis som på omslaget till albumet med The Smiths.

Men på Gotlands vackra ö finns inte bara veganer utan också många djuruppfödare.

– En köttbonde hörde av sig och sa att det där var väl det dummaste han någonsin sett. Det skulle bli bojkott och snart stod det i tidningen. Vi kunde ju inte gärna hävda att ”vi älskar kött”. Då hade vi haft 400 arga veganer på facebook. Hur vi än vände oss skulle det bli fel. Så vi bestämde oss för att satsa bredare på hållbarhet. Det borde funka för alla.

Krogguiden White Guide utser ”Årets hållbara matbutik” och 2018 kom Visbygänget nia. 

– Vi gjorde allt, från att utbilda personalen i hållbarhet till att sätta upp busstidtabeller synligt i butiken så att det skulle vara lätt att handla utan bil. Och året därpå vann vi titeln.

Men livet blir roligare om man har högt uppsatta mål. Så de skaffade sig en ny vision, en nollvision.

– Ja, vi ska inte ha något matsvinn alls i butiken. 2018 hade vi 120 ton. 2019 lyckades vi minska det till 85 ton och ifjol var vi nere på 40 ton.

  • Och i år?

– I januari var vi tyvärr tvungna att kasta en del julmat, svetsen hade släppt på förpackningarna. Under februari och mars har vi faktiskt inte behövt slänga något alls men i april har det blivit lite igen. Tror att vi landar på tio, tolv ton vid årets slut. Det är nästan omöjligt att helt undvika svinn men vi kommer att köpa avfall från andra och ta hand om så att vi åtminstone återvinner lika mycket som vi orsakar. Då kan vi själsligt känna att vi lever upp till nollvisionen.

Så slänger butiken försvinnande lite

– Vi gick igenom varje avdelning, mejeri, frukt och grönt, bröd, för att se vad vi kunde göra för att få bort svinnet, säger Markus Wahlgren på Stora Coop i Visby.

  • Vi gör ströbröd av ljust bröd som gått över tiden, skorpor av kaffelängder, glass av övermogna bananer. 
  • Vi säljer matsvinnskassar för halva priset. Studenter får ännu mer rabatt en gång i veckan.
  • För en tid sedan kom det in en kille från Gotland Spirits och frågade om vi hade något avfall som han kunde göra vodka på. Han tänkte på potatis, frukt och kålrötter – men då tänkte jag på bananflugor. Det verkade lite bökigt. Så jag föreslog kasserade förpackningar med rågsikt, kakor och till och med mjölkersättning. Där blev vi av med 80 kilo skräp i veckan. Och nu finns vodkan Spill på systembutiken.
  • Ett annat företag tillverkar också vår egen handsprit, ”Kooperativ dundersprit”, som är såklart gjord på spillet från vår Spill.
  • Nu har de även gjort limoncello på utgångna citroner och en likör på vacksläppt kaffe.
  • I slutet av året kom det in en annan kille och visade en maskin som klarar att göra prima gödningsjord av 100 kg organiskt avfall på bara 15 timmar. Och en sådan måste vi ju ha. Men den var rätt dyr, en kvarts miljon. Å andra sidan betalar vi ju 60 000–70 000 för att någon ska ta hand om det där avfallet. Nu kan vi göra något vettigt även av mögliga tomater och utgången grillad kyckling.
  • Öl av bröd är det ju många som gör i dag men vi tänkte längre och ska använda drav från ölbryggningen och baka bröd på det i vårt bageri. Bröd-öl-öl-bröd låter roligare.
HÅLLBART I BUTIKEN. Varor med kort datum märks om och ljust bröd blir ströbröd. Gamla färskvaror som frukt och grönsaker och … blir prima gödningsjord.

Handla mer hållbart

Markus Wahlgren tipsar:

  • Köp lokala produkter och undvik exempelvis exotiskt frukt som ofta fraktas med flyg.
  • Köp gotländska tomater. Är de inte i säsong, ät något annat.
  • Försök även att handla och äta i säsong även i övrigt.
  • Ät kött, gärna från Gotland, men bara några få gånger i veckan.
Butikschef Markus Wahlgren.

Bli klimatsmart på ett bananskal

Det mesta av matsvinnet uppstår i hushållen. Markus Wahlgren och svinnjägarna ”Too good to go” tipsar om hur kunderna kan dra sitt strå till stacken genom att göra något gott av bananskal:

  • Skölj noga och mixa ner i din frukostsmoothie.
  • Bananskalsbacon: Marinera i soja, lönnsirap, rökt paprika och vitlökspulver. Stek i panna.
  • Vegansk pulled pork: Strimla skalen, stek snabbt på hög värme med lök, vitlöks-BBQ-sås, rökt paprika och spiskummin.
  • Skär i små remsor och blanda ner i pannkakssmeten.

För många ägg i samma kylskåp?

• Vispa ihop dem och lägg i en behållare som du märker med antal ägg och sedan fryser in. Sedan är det bara att plocka fram, tina och använda äggen i bakning, omelett eller vad du vill äta.

(Stora Coop Visby) 

.

Visby visar hållbara framfötter

White Guide Green motiverar varför Stora Coop Visby är Årets hållbara matbutik 2019: 

”Med ett engagemang som är lika globalt som lokalt sätter årets vinnare en ny standard för den klimatsmarta butiken. Vassa budskap, cool estetik och oväntade grepp bidrar till en shoppingupplevelse som slår alla övriga år 2019.”

…och varför Markus Wahlgren är Årets hållbara butiksledare 2020: ”En ovanlig butikschef som med mod, intelligens och outsinlig energi driver ett hållbarhetsarbete som älskas av kunderna och höjer ribban för resten av branschen.”

Stora Coop Visby var nominerad till Årets hållbara matbutik även 2020 och det var även konkurrenten ICA Maxi Stormarknad Visby.

Här ska butiken få ner svinnet till noll
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.