Vegansk brunch med ”ägg och bacon”
”Ägg och bacon är en klassisk kombination och det är väldigt skönt att slippa ge upp den bara för att man vill försöka äta lite bättre här i livet”, säger matbloggaren Gustav Johansson och tipsar om en smarrig vegansk brunch.
Ingredienser
”Äggröra”
- 200 gNaturell tofu, fast
- 1 dlhavregrädde
- 1 Gul lök, liten
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 tskSalt
- 1 krmgurkmeja
- 1 mskNäringsjäst
- 1 krmsvart salt, kala namak, kan uteslutas
- svartpeppar
- Rapsolja, till stekning
- kruspersilja , till servering
- tabasco, ev. till servering
Fejkon – veganskt bacon
- 230 gtofu, rökt
- 2 mskljus soja
- 1 tskLiquid smoke
- 1 tskagavesirap
- 2 mskRapsolja
Raggmunkar
- 800 gfast potatis
- 2,5 dlVetemjöl
- 4 dlHavredryck
- 5 mskkikärtsspad
- 1 tskSalt
- vegansmör, rikligt för att steka i
Till servering
- rårörda lingon, eller andra valfria bär
Tomatsallad med kikärtor
- 5 tomater
- 1 rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 210 gkikärtor, avrunnen vikt
- 1 mskbalsamvinäger
- 2 mskolivolja
- Salt och peppar
Stuvad grönkål med vitlök
- 4 vitlöksklyftor
- 200 gGrönkål
- 2,5 dlhavregrädde
- 1 mskSojasås
- 1 mskgrönsaksfond
- Salt och svartpeppar
- Olivolja, till stekning
Gör så här
Vad tycker du om receptet?
Gustav Johansson
Gustav Johansson driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt gott”. Han har gett ut flera kokböcker och lagar även grönt framför kameran. Gustav har ofta föreläsningar och utbildningar i vegomat och är delägare i den växtbaserade restaurangen Chouchou i Stockholm. I programmet ”Vegansk husmanskost” lär han oss laga riktiga klassiker som biff stroganoff, pasta carbonara och mustig pannbiff – helt i vegansk tappning.
Visa 25 recept