Osso bucco på låtsas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-11

Falukorvs-tournedos, krabbpinnar gjorda på sej och karamellfärg.

Vi är skeptiska till matfusk. Men blir det gott och går mycket fortare, som i den här fuskiga osso buccon, så okej då.

Försök få med en grönsallad på talriken.

Det här behöver du

(4 personer)

4 fläskkotletter

2 stora morötter

100 g rotselleri

2 lökar

400 g krossade tomater, 1 burk

1 tärning grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 vitlöksklyfta

3 msk djupfrysta provençalska örter, eller hackad persilja och timjan och basilika

1/2 citron

pasta

1 dl vatten (eller lika mycket torrt vitt vin)

1 + 1 msk smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala morötterna och sellerin och skär i små tärningar.

2. Skala och hacka lökarna och vitlöksklyftan.

3. Fräs rotfrukterna, löken och vitlöken i 1 msk av smöret/ margarinet i en stor gryta.

Löken ska bli glansig men inte ta färg.

4. Häll i tomaterna, vattnet/vinet, buljongtärningen och lagerbladen. Salta och peppra.

Rör om och koka under lock på svag värme i 20 minuter.

5. Sätt igång pastakoket.

6. Ta fram kotletterna så att de inte är iskalla när du ska steka dem.

7. Be någon duka, sätt dig i soffan och läs Aftonbladet.

8. Tvätta citronen och riv 1 msk (knappt) skal på mellangrova sidan.

9. Blanda ner citronskalet och de frysta örterna i grytan.

Späd med lite vatten om det kokar torrt. Smaka av med salt och peppar.

10. Salta och peppra kotletterna och bryn dem snabbt på båda sidor i 1 msk smör i en stekpanna.

11. Putta över kotletterna i grytan och låt dem koka klart i 10 minuter.

12. Servera med pasta och en grönsallad.

Gott att dricka till

Vitt i grytan - och i glaset

BFC Cataratto trebbiano (2462) Italien, 64 kronor.

Riktiga varianten

I originalreceptet bryner du 1 kg skivad kalvlägg och låter köttet koka med i tomatsåsen 1 timme och 30 minuter.

Osso-fusco