Festlig fläskfilégryta
Veckans helgtips
– Den här grytan är festlig mat som inte tar speciellt lång tid att röra ihop, tipsar Jenny Warsén som skrivit boken ”Middagstipset”.
Recept från boken ”Middagstipset” av Jenny Warsén och Ulrika Pousette (foto), Bonnier Fakta.
Festlig fläskfilégryta
Ingredienser
- 2 fläskfilé, à ca 500 g
- smör, att stek i
- 200 g philadelphiaost
- 2.5 dl vispgrädde
- 2 msk koncentrerad oxfond
- 2 msk kinesisk soja
- 1 tsk sambal oelek
- 1 msk rosépeppar, grovkrossad
- 1 tsk svartvinbärsgelé
- salt och peppar
Garnering
- rosépeppar, stött
- färsk timjan
Till servering
- kokt potatis, eller pasta
- kokt sparris, kokta haricots verts eller kokta minimorötter
Gör så här
Goda viner till receptet
Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:
Matens karaktär: Krämighet, sälta, hetta, sötma, kryddighet
Rött vin: Leaping Horse Merlot, 2017. Här har vi en kraftfull rätt med mycket smak och med en del sötma från grädde, gelé och rosépeppar och kryddiga toner. Jag föreslår ett vin som är smakrikt som har härlig kryddig ton, fin fruktighet och matvänlig syra som lättar upp den kraftfulla rätten.
Vitt vin: Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2018. Kraftfull mat kräver ett kraftfullt vin. Önskar ni kombinera maten med ett vitt vin är det bra att ta i lite och välja ett vin med lite “extra allt”. Jag rekommenderar här en fatad amerikansk Chardonnay som har kryddiga toner, och matvänlig syra som hanterar det feta i maten samt en fin fruktighet som lockas fram av rättens sälta.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Gräddig laxpasta
30 min
Krämig kantarellsås och spaghetti
30 min
10-minuters tårta
10 min
Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Så väljer du rätt snacks till ölen
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Fredagsmys med äkta tacos
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Så väljer du rätt ost till julbordet
Svenskarnas favoritviner - hela listan
Söta pajer till adventsfika
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Baka semlor: Så här gör du
Busigaste godiset på halloween
Pinot noir – skör, skir och elegant
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Kommersiell text, innehåller annonslänkar
Böcker som kan förändra ditt liv: 7 tips
Allt du behöver veta om det indiska köket
Får jag inte dessert blir jag arg!
Laga veganskt – från kroppkakor till trendig ramen
Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare
6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”
Middagstips för hela familjen
Gräddig laxpasta
30 min
Krämig kantarellsås och spaghetti
30 min
10-minuters tårta
10 min
Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat
Tricket som tar grillad sparris till nya höjder
Så väljer du rätt snacks till ölen
Allt du behöver veta om det asiatiska köket
Fredagsmys med äkta tacos
Glöggnyheter 2020 – nu är de här
Så väljer du rätt ost till julbordet
Svenskarnas favoritviner - hela listan
Söta pajer till adventsfika
Svensk jul – med smak från när och fjärran
Baka semlor: Så här gör du
Busigaste godiset på halloween
Pinot noir – skör, skir och elegant
Så piggar upp du upp vintern med rätt mat
Kommersiell text, innehåller annonslänkar