Gryta med fläskfilé, grädde och sambal oelek.
Foto: Ulrika Pousette
Gryta med fläskfilé, grädde och sambal oelek.

Festlig fläskfilégryta

4 (985 röster)

– Den här grytan är festlig mat som inte tar speciellt lång tid att röra ihop, tipsar Jenny Warsén som skrivit boken ”Middagstipset”.

Recept från boken ”Middagstipset” av Jenny Warsén och Ulrika Pousette (foto), Bonnier Fakta.

Festlig fläskfilégryta

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 fläskfilé, à ca 500 g
  • smör, att stek i
  • 200 g philadelphiaost
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk rosépeppar, grovkrossad
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • salt och peppar
  • Garnering

  • rosépeppar, stött
  • färsk timjan
  • Till servering

  • kokt potatis, eller pasta
  • kokt sparris, kokta haricots verts eller kokta minimorötter

Gör så här

Av: Aftonbladet

Laddar ...

Goda viner till receptet

Monica Åhlund, VD och sommelier, Vinguiden:

  • Matens karaktär: Krämighet, sälta, hetta, sötma, kryddighet

  • Rött vin: Leaping Horse Merlot, 2017. Här har vi en kraftfull rätt med mycket smak och med en del sötma från grädde, gelé och rosépeppar och kryddiga toner. Jag  föreslår ett vin som är smakrikt som har härlig kryddig ton, fin fruktighet och matvänlig syra som lättar upp den kraftfulla rätten.

  • Vitt vin: Black Stallion Napa Valley Chardonnay, 2018. Kraftfull mat kräver ett kraftfullt vin. Önskar ni kombinera maten med ett vitt vin är det bra att ta i lite och välja ett vin med lite “extra allt”. Jag rekommenderar här en fatad amerikansk Chardonnay som har kryddiga toner, och matvänlig syra som hanterar det feta i maten samt en fin fruktighet som lockas fram av rättens sälta.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK