Ostkaka – en småländsk klassiker
1 h
Julen 2020
Kalvsylta görs helst på bog eller bringa. Låt gärna kalvsyltan stelna under natten innan servering. Smakar bäst tillsammans med rödbetor.
Portionerna beräknas på bufféstorlek.
Tänk på att syltan bör stelna i minst 6 timmar innan den serveras.
Pressyltan har fått sitt namn av att den sätts under tryck – i en sorts press – under tiden den stelnar i kylen. Och till skillnad från andra syltor är köttet som används ofta skuret i skivor i stället för i småbitar. Vanliga ingredienser är bogfläsk, kalvkött, svål (som har funktionen av ett yttre skal), kryddpeppar, lök och lagerblad.
Slarvsylta är restbitar från styckning och putsning av större bitar. Man tar helt enkelt tillvara på allt som blir över, hackar det i småbitar och gör sylta på. Gris- eller nötkött eller både och, buljong, pepparkorn och gelatin är allt som behövs.
1 h
1 h
30 min
30 min
45 min
1 h
30 min
10 min
1 h
2 h 20 min
45 min
1 h
15 min
1 h
10 min
40 min
1 h
1 h
30 min
30 min
45 min
1 h
30 min
10 min
1 h
2 h 20 min
45 min
1 h
15 min
1 h
10 min
40 min