Foto: Mattias Kristiansson/Vegoriket

Vegoriket: Glutenfri ratatouillepaj

5 (1 röst)

Mattias Kristiansson bjuder på vegetariska tips och smarriga recept

Just nu lagar jag…

Glutenfri ratatouillepaj

Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.

Har du sett en vackrare paj? Nej, tänkte väl det!

Den är inte bara en färgbomb utan även glutenfri. Xantangummi ersätter glutenet i degen och gör den lättarbetad och smid­ig.

Du hittar xantangummi i välsorterade matbutiker.

Glutenfri ratatouillepaj

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • Pajskal

  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl majsmjöl
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 0.5 dl majsstärkelse
  • 0.3 tsk xantan­gummi
  • salt, en nypa
  • 150 g smör, mjölkfritt
  • 1 msk vatten
  • Mandelricotta

  • 1.5 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 kruka basilika
  • 2 tsk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • Ratatouille­fyllning

  • 0.5 zucchini, grön
  • 0.5 zucchini, gul
  • 0.5 aubergine
  • 1 tomat
  • 0.5 gul paprika
  • 0.5 röd paprika
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

Av: Aftonbladet

Just nu gillar jag:

PISTAGEOLJA

När jag var i Miami fick jag upp ögonen för pistageolja.

Det är precis som det låter, en olja med en framträdande och fyllig smak av pistage. Perfekt att ringla över sallad­er, blanda ner i såser och smyga ner i marinader.

Sätt press på vitaminerna!

”Orange squeezer”, 199 kronor, Bagaren och kocken.

Jag älskar att bada vårens grönsaker i friska citrusfyllda­­ marinader och dressingar.

För att underlätta använder jag mig gärna av en citruspress!

Svart salt, 32 kronor/150 g, veganlife.se.

TIPS!

Har du gett upp ägg men saknar smaken?

Ta hjälp av svart salt som har den där speciella, lätt svavliga äggsmaken.

Testa, det är verkligen chockerande likt. Jag lovar!

Nytt under fläkten!

Nytt vegokött på marknaden!

Food for Progress ligger bakom det nya soja­köttet Oumph!

Det kommer i varianter som ”Pure chunk”, ”Pure stripe” och kebab. Vegoköttet går att koka, steka, fritera och är enligt tillverkarna omöjligt att misslyckas med. Oumph! säljs på Citygross.

Mattias Kristiansson

MER OM MAT & DRYCK