En god och välgörande soppa på ärtor
30 min
Ärtsoppa: August Strindberg kallade den för gudamat och vi förknippar den med torsdagar, punsch och pannkakor.
Men varför äter vi egentligen ärtsoppa på torsdagar?
Här är historien om den klassiska rätten – och självklart receptet.
Av: Sofia Börjesson
Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan.
30 min
1 h 30 min
30 min
1 h 20 min
30 min
30 min
25 min
45 min
20 min
45 min
2 h
35 min
1 h
40 min
30 min
30 min
45 min
30 min
30 min
1 h 30 min
30 min
1 h 20 min
30 min
30 min
25 min
45 min
20 min
45 min
2 h
35 min
1 h
40 min
30 min
30 min
45 min
30 min