Ärtsoppa med bogfläsk
Ärtsoppa med bogfläsk

Ärtsoppa på torsdagar – så startade traditionen

4,1 (30 röster)

Så lagar du ärtsoppa – recept med gurkmeja och bogfläsk

Middagstips

Ärtsoppa: August Strindberg kallade den för gudamat och vi förknippar den med torsdagar, punsch och pannkakor.
Men varför äter vi egentligen ärtsoppa på torsdagar?
Här är historien om den klassiska rätten – och självklart receptet.

Ärtsoppa – recept med fläsk

  • Ingredienser

  • 1 msk salt, till blötläggningen
  • 5 dl gula ärter
  • 2 l vatten
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 gul lök, stor
  • 1 tsk salt
  • 400 g rimmat bogfläsk, rensat från fett (kan vara svårt att hitta i hel bit, skivat går också bra. om du inte hittar rimmat (saltmarinerat) bogfläsk kan du använda vanligt bogfläsk och salta lite extra i soppan.)
  • 2 tsk mejram
  • 2 tsk timjan
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 bit färsk ingefära, liten

Gör så här

Av: 

Sofia Börjesson

Till shoppen

Historisk rätt

Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan.

LÄS VIDARE

Klassiska pannkakor

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Recept

Soppa

Husmanskost

August Strindberg

MER OM GODARE

Husmanskost – här är tio klassiska rätter

Klassisk husmanskost som är riktigt klimatsmart

En god och välgörande soppa på ärtor

30 min

Klassiska pannkakor

40 min

Spenat och valnötsrisoni med kyckling

45 min

Kåldolmar – recept på den klassiska rätten

1 h 30 min

Kycklingfilé – i smakrik tomatsås

35 min

Supersnabb pekinganka

40 min

Biryani – kryddig och god kycklingrätt

1 h 10 min

Billig mat – 7 recept som räddar januari

Så lyckas du med vegetarisk soppa

1 h 30 min

Gräddig laxpasta

30 min

Här är ”Tiktok-pastans” krämiga utmanare

40 min

Testa räksoppa med kryddig överraskning

1 h 20 min

Läckra recept på snabb, god och billig vardagsmat

Krämig kräftsås med hemgjord pasta

1 h 15 min

”Det är grymt gott och lätt”

30 min

Så lagar du fisk – som en stjärnkock

30 min

Klassisk räkmacka

20 min

Pasta med paprika och mortadella

1 h

Så lyckas du med vegetarisk gratäng

1 h 20 min

Portabello provencale med potatis

30 min

Kycklinggryta med soltorkade tomater

45 min

Pasta med smak av pistasch

30 min