Laga en stor sats med morotssås som räcker det till två rätter.
Laga en stor sats med morotssås som räcker det till två rätter.

Morotssås med soltorkade tomater

Här lagar du till en stor sats med sås, för att ha till två rätter. Lägg undan hälften av såsen, så har du basen klar till en smarrig morotslasagne senare i veckan.

Recepten är lånade ur boken ”Grönare middagar”, av Johanna Andersson och Caroline Wilbois.

Morotssås med soltorkade tomater

  • Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 200 g soltorkade tomater (i påse, utan olja)
  • 2 kg morötter
  • 1.2 kg krossade tomater
  • 4 dl crème fraiche, 15 %
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 0.5 dl grönsaksfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 msk timjan, torkad
  • salt och peppar
  • Serveringsförslag

  • 4 portioner pasta
  • färsk persilja
  • ost, lagrad, riven
  • Morotslasagne

  • 1 sats morotssås
  • 12 lasagneplattor, torkade
  • 500 g cottage cheese
  • 100 g färsk spenat
  • 1 tsk chiliflakes, om du inte hade det i morotssåsen
  • 150 g fetaost

Gör så här