Här är finalisterna till ”Årets matbluff”

Här finalisterna till antipriset ”Årets matbluff”.
Här finalisterna till antipriset ”Årets matbluff”.

Mandelskorpor utan mandel, tryffelolja utan tryffel och mjölk som marknadsförs med uttrycket ”Netto noll i klimatavtryck”.
Bland årets sex finalister till antipriset ”Årets matbluff 2021” finns både så kallad ”greenwashing” och produkter som saknar väsentliga ingredienser.

Nu är det dags att utse förra årets värsta matbluff. Antalet nomineringar till ”Äkta varas antipris” fortsätter att öka och under 2021 kom det in totalt 186 stycken, vilket är nytt rekord.

Klassiskt fusk med ingredienser, vilseledande reklam och så kallad ”greenwashing”, där produkten framställs som klimatsmart, finns med bland de företag som hamnat i den föga smickrande finalen.

– En ny trend vi sett är att vi fått in fler nomineringar av produkter som marknadsförs med hjälp av miljö- eller hållbarhetsargument, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara i pressmeddelandet.

 • Vad är en matbluff?

– En matbluff är en produkt som lurar konsumenten att tro något som inte stämmer om den. Ett exempel är när produkten skyltar med ingredienser som inte ens finns med i ingrediensförteckningen. En annan kan vara att konsumenten luras tro att produkten har en annan härkomst än vad egentligen har. Ofta är bluffarna inga misstag, utan företagen är väl medvetna om hur de vilseleder oss konsumenter, säger Björn Bernhardson.

Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare, Äkta vara.
Björn Bernhardson, grundare och verksamhetsledare, Äkta vara.

Årets finalister och motiveringar:

Blåmusslor som farit runt jorden.
Blåmusslor som farit runt jorden.

Abbas Ekspånsrökta blåmusslor

 • Motivering: Abbas Ekspånsrökta blåmusslor säljs i en förpackning som av allt att döma föreställer svensk västkust. Sjöbodar i skärgårdslandskap i blått ger känslan av att musslorna är svenska, men i själva verket är de odlade i Chile. Dessutom färdas de sedan till Korea för beredning och förpackning.
 • Ingredienser: Rökta blåmusslor utan skal, solrosolja. Ursprungsland: Chile. Packade i Korea.
Mjölk med vilseledande marknadsföring
Mjölk med vilseledande marknadsföring

Arla ekologisk mjölk

 • Motivering: Framsidan på Arlas ekologiska mjölk pryds av en tjusig logga som lyder: “Netto noll klimatavtryck”, vilket kan leda konsumenterna att tro att mjölken inte har någon klimatpåverkan. Det finns inga ingrepp man kan göra i en mjölktillverkningsprocess för att göra mjölken klimatneutral. Arla hävdar att deras insatser för att binda och/eller motverka utsläpp av koldioxid gör att de likväl kan använda sig av uttrycket Netto noll klimatavtryck på sina ekologiska produkter, så som mjölk, fil och grädde. Konsumentombudsmannen (KO) tycker annorlunda och har nu stämt Arla inför Patent- och marknadsdomstolen.
 • Ingredienser: Mjölk.
Mandelskorpor som kan innehålla spår av mandel men inte mycket mer.
Mandelskorpor som kan innehålla spår av mandel men inte mycket mer.

Gilles finskorpor mandel

 • Motivering: Innehåller över 15 olika ingredienser men inte ett spår av mandel. Eller jo, efter ingredienslistan står: “Kan innehålla spår av mandel”. Trots det är ordet mandel det mest framträdande på förpackningens framsida.
 • Ingredienser: Vetemjöl (ursprung: EU), margarin (vegetabiliska fetter och oljor (palm*, shea, raps, kokos), vatten, salt, emulgeringsmedel: mono-och diglycerider av vegetabiliska fettsyror; naturlig arom, antioxidant: citronsyra), socker, äggpulver, bakpulver: natriumkarbonater, difosfater, majsstärkelse, ammoniumkarbonater; arom. Kan innehålla spår av mandel.
Majjo, olja och fruktgodis med vilseledande innehåll.
Majjo, olja och fruktgodis med vilseledande innehåll.

HealthyCo mayo chipotle & lime

 • Motivering: Med hjälp av ett känt ansikte (Tina Nordström i en tröja med texten “choose wisely”) marknadsförs en produkt som tydligt stoltserar med sitt innehåll av chipotle och lime. Men läser man ingredienslistan på HealthyCo Chipotle and Lime Mayo innehåller den varken lime eller chipotle. Istället hittar vi rökt paprika, chilipulver, rökarom och citronjuicekoncentrat. Ställer Tina fram denna på sitt eget matbord?
 • Ingredienser: Rapsolja (59%), vatten, äggula*, ättika, salt, rökt paprika 0,8%), söt chili, torkad lök, stabiliseringsmedel (xantangummi), torkad söt chili, surhetsreglerande medel (citronsyra), chilipulver, torkad vitlök, citronjuicekoncentrat (0,2 %), naturlig rökarom, konserveringsmedel (kaliumsorbat och natriumsorbat), antioxidationsmedel (rosmarinextrakt (rosmarinextrakt, maltodextrin, surhetsreglerande medel (citronsyra), grönt te extrakt)), kummin. *frigående.

Plantin olja med smak av tryffel

 • Motivering: I en fin, lyxig liten flaska säljs Plantins olja med smak av svart tryffel för ca 195 kronor. Innehåller den någon tryffel då? Nej, endast aromer från andra växter som enligt Plantin ger “en smak av tryffel”. Ett literpris på nästan 2000:- för solrosolja kan anses som väl magstarkt. Jämfört med andra oljor av samma slag så ligger priset på cirka det dubbla, så själva prissättningen bidrar här med extra bluffighet då konsumenten luras att tro att detta faktiskt är äkta vara.
 • Ingredienser: Solrosolja 99,6 %, aromer.

Änglamark ekologiska fruktgodingar – jordgubb

 • Motivering: Produkt som riktar sig till yngre barn, innehåller endast 4,5% jordgubbar, och 1,5 procent jordgubbsjuicekoncentrat. Resten av frukten är äpple. Men inga äpplen syns på förpackningen, däremot täcks en stor del av påsen av bilder på jordgubbar.
 • Ingredienser: Äppeljuicekoncentrat*, äppelpurékoncentrat*, jordgubbspuré* 4,5%, körsbärsjuicekoncentrat*, jordgubbsjuicekoncentrat* 1,5%, rismjöl*, geleringsmedel (E 440(i)), naturlig jordgubbsarom.

Fakta: Årets matbluff

 • Årets matbluff är ett antipris som delas ut av konsumentföreningen Äkta vara. I år för sjunde gången.
 • Allmänheten har kunnat nominera bluffiga produkter under hela året.
 • Sex finalister valts ut med hjälp av en jury.
 • Allmänhetens omröstning sker på aktavara.org och pågår från den 17 januari kl 14:00 till och med den 24 januari.
 • ”Vinnaren” av antipriset avslöjas den 26 januari.

Tidigare vinnare

 • 2020: Pop! Bakery smördeg
 • 2019: Alpro Cuisin soya vispbar
 • 2018: Lätta original
 • 2017: Polaricas kronhjortskav
 • 2016: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise
 • 2015: Valios laktosfria kefir
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN