Grönt ljus för gräshoppan – redo för våra tallrikar

Den europeiska vandringsgräshoppan har nu godkänts som mat inom EU, skriver Livsmedelsverket.

Därmed är det den andra insektsarten som nu är helt okej att servera till middag.

Beslutet att godkänna gräshoppan som mat inom EU har fattats av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att myndigheten gått igenom allt vetenskapligt underlag och konstaterat att den är helt tjänlig som mat.

Tidigare i år godkändes mjölmasken.

Egentligen innebär beslutet inte så mycket än, eftersom godkännandet bara gäller för det företag som har begärt granskningen.

– Men godkännandet kan ändå ses som en fingervisning om hur Efsa och EU-kommissionen bedömer insekter som livsmedel, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Flera på gång

Fler insekter står nu på tur att godkännas. Först ut är hussyrsan, följt av tropisk hussyrsa, honungsbi, drönarpuppa och svart soldatfluga.

Mängden protein i insekterna ska vara likvärdigt med rött kött, kyckling och fisk och innehåller mellan två och sju gånger så mycket protein som baljväxter, bröd och andra spannmål, skriver Livsmedelsverket. Dessutom är det mer miljövänligt än traditionell köttproduktion.

80 procent av insektskroppen är ätbar.

En europeisk vandringsgräshoppa.
En europeisk vandringsgräshoppa.
Mjölmasken godkändes tidigare i år.
Mjölmasken godkändes tidigare i år.
Publisert:

LÄS VIDARE