Fem viner för efterlängtad vårkänsla

Sarah Lindstrand Mboge tipsar

Publisert:

Vintern med sin kyla och mörker är ännu inte slut.

Men för att lätta upp vad som kan kännas som den längsta vintern i mannaminne kommer här några tips på goda viner.

Perfekta för att fira att ljuset äntligen är på väg tillbaka.

Weingut Fritz Huff

2019 Weissburgunder trocken. Vin med en fräsch syra och mycket frukt på doft och palett. Okomplicerat och lättdrucket vin på druvan Weissburgunder, eller pinot blanc som druvan också kallas för.

  • Passar till: Har en trevlig viskositet på paletten som ger vinet lite tyngd. Drick till räkor eller plockmat.
  • Finns på: winefinder.se
  • Pris: 109 kr
Bästa knepen för att lyckas med räkor

ARTIKLAR

Bästa knepen för att lyckas med räkor

Weingut Fritz Huff

Cantine Colomba Bianca

2020 Crudo Catarratto Zibibbo. Ett väldigt prisvärt vin som för tankarna till tropisk frukt och grön syrlig frukt. Inte helt torrt i stilen utan har en liten restsötma som är trevlig och det känns att vinet kommer från ett varmare klimat. Vinet görs på druvorna Catarratto och Zibibbo, den senare
kallas även för Muscat d'Alexandrie.

  • Passar till: Drick till pulpo med vitlök, chili och citron eller kronärtskocka med smör och citron.
  • Finns på: Systembolaget nr 4993
  • Pris: 79 kr
Kronärtskocka med krämig smörsås
(1)

Kronärtskocka med krämig smörsås

Crudo Catarratto Zibibbo

Masseria La Cattiva

2020 No virus on the dancefloor, please. Vin på burk med ett passande namn nu när vi äntligen får gå ut och dansa igen! Det här görs på både gröna och röda druvor vilket kallas för clarete i Spanien men i det italienska vinspråket så saknas en motsvarighet till ordet.

Färgen är grumligt orange-rosé och vinet är pärlande och lite stökigt i stilen. Doft och smak tar tankarna till både jordgubbar och blodapelsin.

  • Passar till: Drick väl kyld med lite picknick mat som du dukar upp på vardagsrumsgolvet eller matbordet. Glöm inte att vinkla bordslampan uppåt för att få den rätta solkänslan!
  • Finns på: Systembolaget, nr 90242, 25 cl
  • Pris: 68 kr
No virus on the dancefloor, please

Domaine Rolet

2018 Arbois Rouge Tradition. Lätt rött vin som görs på de lokala druvorna Poulsard (även kallat Ploussard), Trousseau och Pinot Noir. Den är fruktig i stilen utan att vara en fruktbomb, lite mossig och lite alkoholstinn samtidigt som den är elegant förpackad.

  • Passar till: Den är lätt i stilen och dricks med fördel lätt kyld, gärna till vit fisk eller rödbetor.
  • Finns på: Systembolaget beställningsvara, nr 71664
  • Pris: 217 kr
Rödbetor med yoghurt och getost
(12)

Rödbetor med yoghurt och getost

Arbois Rouge Tradition.

Kir-Yianni Estate

2017 Raminista Xinomavro. Greklands svar på Nebbiolo. Stramt och elegant med en komplexitet i doften. Här finns örtighet och spad från svarta oliver. Vinet är tanninrikt (strävt) precis som man hittar i Nebbiolodruvan, men är inte tungt.

  • Passar till: Drick det här lätt kylt ihop med örtbakat lamm med fetaostsallad.
  • Finns på: Systembolaget, nr 2070, 75 cl
  • Pris: 129 kr
Lammstek med rosmarin
(22)

Lammstek med rosmarin

2017 Raminista Xinomavro.

Lär dig allt om vin med Godares vinskola

”Vin är inte alls så svårt som det låter”

VIN

”Vin är inte alls så svårt som det låter”

Sarah Lindstrand Mboge längtar efter våren.
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.