Restaurangbranschen i kris – skriker efter personal

Av: 

Lisa Nilsson

Krogliv

Efter ett tufft år laddar nu restaurangbranschen för att öppna upp på riktigt.

Men att bara trycka på startknappen blir en omöjlig uppgift.

– Vi står utan personal, säger Pier Modari på Folk Pizza och Bar i Lund.

Glädjeyran skulle kunna vara total efter en krävande pandemitid. Restriktionerna hävs, krogarna har förlängda öppettider, fotbolls-EM är i full gång och solen skiner över vårt avlånga land.

Men restaurangbranschen är alltjämt i kris. Deras nya utmaning är att det råder en stor personalbrist.

En av många som har märkt av svårigheterna med att fylla personalstyrkan är Pier Modari som är driftansvarig på nyöppnade Folk Pizza och Bar i Lund.

– Nu när allt börjar öppna upp igen så har kompetent personal gått tillbaka till sina tidigare jobb på mer prestigefulla restauranger och då har jag helt plötsligt stått utan folk.

Pier Modari på Folk Pizza och Bar, har svårt att hitta personal när restriktionerna lyfts.

50 000 har förlorat jobbet – få kommer tillbaka

Att krogbranschen varit hårt ansatt i pandemin råder det inga tvivel om. Enligt en rapport från branschorganisationen Visita har 34 428 personer i besöksnäringen varit permitterade under 2021, vilket innebär att det är en av de värst drabbade branscherna. Dessutom har över 50 000 förlorat sina jobb inom näringen och branschens intäkter har minskat med 51 miljarder kronor.

– Det är väldigt beklagligt att vi inte kunnat haft fler permitterade, att systemen inte kunnat träffa näringen bättre. Då hade man kunnat behålla fler. Nu när vi börjar öppna upp igen behöver vi verkligen kompetensen, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

– Många vittnar om att det är svårt att få tag på personal på grund av att många lämnat branschen. Det kommer att bli en konkurrens kring de som finns tillgängliga, säger Jonas Siljhammar.

Redan innan pandemin rådde det personalbrist i branschen, som nu har förvärrats.

– Vi kommer att behöva en blandning av kompetenta, erfarna medarbetare och människor som lär sig sitt jobb på jobbet. Men vi kan inte heller bara ha den gruppen, det är en för stor insats och det är för kostsamt.

Visitas vd Jonas Siljhammar.

Liten respons på jobbannonser

På Folk Pizza och Bar har man nu bestämt sig för att ta in mer oerfaren personal för att få stället att gå runt. Men enligt Pier Modari finns det risker med det.

– Vi i ledningen är inte på plats hela tiden så vi måste ha personal vi kan lita på och att de kan lösa situationer som uppkommer, eller att kunna hantera serveringstillståndet på rätt sätt. Det finns mycket lagar och regler som ska följas, som ska följas, då håller det inte att ta in en 16-årig student från Lund, säger Pier Modari.

För honom har ett av de stora problemen varit de snabba svängningarna med restriktionerna, att de ena veckan helt plötsligt kan ha öppet och nästa vecka stänga ner. Att söka personal via Arbetsförmedlingen är då en för lång process och de söker nu via sociala medier och vänner – men med sval reaktion trots att många står utan jobb:

– När vi hade lagt ut en annons på Instagram fick vi inte ett enda svar på tre dagar. Då har vi ändå 1 000 följare.

Ökat tryck på utbildning inom restaurang

En person som märkt av bristen på jobb under pandemins olika skiftningar är Karl-Magnus Edberg, adjunkt i måltidskunskap vid Örebro Universitet – Campus Grythyttan.

– Tidigare år har man nästan kunnat jobba som rekryterare till 50 procent men nu har det inte riktigt varit så, det har varit ganska tyst. Men de elever som vill ha jobb i sommar kommer definitivt att få det, det är jag helt övertygad om, säger Karl-Magnus Edberg.

Är det färre elever som sökt in under corona än vad det varit tidigare?

– Tvärtom. Vi har tagit in lite fler studenter än vi brukar. Nu har vi fått ansökningar från en hel del som har mer erfarenhet. De som inte har haft jobb under pandemin har istället passat på att söka till en utbildning.

Karl-Magnus Edberg är adjunkt i måltidskunskap.

Trots bristen på personal och en hårt ansatt bransch så ser Pier Modari med tillförsikt på den kommande tiden:

– Nu känns det bra, som att vi klarat oss igenom det här. Allt vände nog nu när vi fick lov att ha öppet till 22.30 och folk vågar ta sig ut. Jag tror ändå att det kommer lösa sig med personal, säger Pier Modari.

ANNONS

Nu finns Muminmuggarna ABC i duopack äntligen att beställa hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Restriktioner på restauranger – det här gäller

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogliv

Hotell & restaurang

Besöksnäring

Coronaviruset

MER OM GODARE

Krogarna skålar – nu börjar jakten på personal

Pastafabriken: 2020 var vår bästa sommar hittills

Så får du jobb inom restaurangbranschen

Stjärnkrögaren om nya Londonrestaurangen

Startade krog – dagen innan restriktionerna

Vännerna blev kvar på krogen under corona

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Myllymäki plockar sin första Michelinstjärna

Kockarna om att tävla i ”Kockarnas kamp”

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Gjorde lyxig glass på rostad äppelskrutt

Restriktioner på restauranger – det här gäller

Guide till krogar på Gotland i sommar

Därför är kebabpizzan svenskarnas favorit