Hummus på svenska ärtor
Hummus på svenska ärtor

Gör hummus på svenska ärtor

4,3 (10 röster)

Matsmarta onsdag

– Folk borde verkligen hamstra bönor, linser och ärtor. Klimatsmart råvara och de torkade håller hur länge som helst. Och hummus måste man ju bara göra. Varför inte på svenska gula ärtor, det blir nästan godast. Vi borde odla mer baljväxter i Sverige. De är bra för jordarna, tillför näring, säger Stefan Eriksson.

– Den vanliga sorten gulärta blir snabbt mosig när du kokar den – och det är bra när du ska laga ärtsoppa. Det finns en annan sort som heter Vreta och den håller formen bättre. Bra om du vill ha en humus med bitigare struktur. Den ärtan går också bra att ugnsrosta när den är kokt. Gott i sallader eller i en risotto.

Tid fr blötläggning tillkommer tillagningstiden.

(1 portion i receptet blir ett stort lass humus. Halvera receptet om du vill men röran håller sig en vecka (minst) i kylen.)

Hummus på svenska ärtor

  • Ingredienser

  • 6 dl gula ärter, torkade
  • 1 msk spiskummin, gärna hel
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Gör klimatmat till vårdhjältarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Matsvinn

MER OM GODARE

Superenkel pasta som ger hopp om våren

30 min

Söt kolakladdis med syrlig bärgrädde

45 min

Kanderade apelsin eller grapefruktskal

2 h

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Colakokt carnitas

1 h 20 min

Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini

30 min

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Här är svenskarnas absoluta favoriträtt

Macka med hummus, ägg och grönsaker

10 min

Braised sticky tofu

35 min

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

”Kom utanför den där bubblan med tio rätter”

Belugabolognese

”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Så mycket mat häller vi ner i avloppet

”Utan plast skulle vi öka matsvinnet

Vilka drycker är snällast mot klimatet?

Så ser det ut i ditt kylskåp om 20 år

Vego i världsklass – för en billig peng

Här är Årets rätt 2020

Skippade restaurangen – och blev klimatsmartare

Så kommer klimatet förändra vinvärlden

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan