Så många ton grädde och mandelmassa äter vi i dag

Semmeldagen är äntligen här – låt oss frossa

Av: 

Nina Kindbro

Semlor

132 ton mandelmassa, 211 ton grädde och 2,6 ton kardemumma – det går åt mycket ingredienser när svenskarna i dag äter närmare 6 miljoner semlor.
– Tänk att en semla kan smaka så olika trots att den är sammansatt av bara tre saker, säger semmelexperten Martin Lundell.

Vi är många som laddat länge inför dagens stora begivelse – fettisdagen. Vissa har tjuvstartat och smugit i sig både en och flera semlor medan andra stoiskt hållit sig och inväntat själva semmeldagen. Och nu är den äntligen här.

Martin Lundell är vd på Branschorganisation för bagerier och konditorier och han är riktigt laddad inför fettisdagen.

– Planen är att äta tre semlor, Martin Lundell, vd på Branschorganisation för bagerier och konditorier.

Kan jag kalla dig semmelexpert?

– Det kan du absolut, mest för att jag är bra på att äta, inte för att jag är så bra på att baka. Jag har Sveriges godaste jobb.

Hur kommer det sig att just semlan blivit så populär? Det är ju bara en kardemummabulle, en klick mandelmassa och vispgrädde.

– Det kanske är just för att det är så enkelt så att det tilltalar de stora massorna. Men trots att receptet låter enkelt med de här tre delarna så kan ju semlan ta sig många olika uttryck beroende på vem som bakat. Det är mer hantverket bakom än själva receptet som avgör hur semlan smakar och det gör nog att intresset ökar.

Finns det något motsvarande i andra länder?

– Nej, det känner jag inte till. Vi svenskar har ju flera olika bakverk som vi gärna hyllar. Kanelbullens dag och lussebullar på Lucia är i princip lika stort som semlor på fettisdagen.

Har du sett någon trendsemla i år?

– Trenden verkar gå mot att varje konditori ska ha en egen semla med ett unikt utseende eller speciella smaker. Det är mer så att konditorn vill få utlopp för sin lekfullhet än att det är så seriöst rent affärsmässigt.

Vad tycker du som semmelexpert, är det okej att göra om semlan?

– Ja, det tycker jag. Ett så här älskat bakverk med en så stark tradition klarar sig ändå.

Hur äter du din semla?

– Som den här med en kopp kaffe. Det ska vara en luftig bulle med mycket kardemummasmak, en klump med mandelmassa som gärna får ha lite mandelbitar och sedan grädde och locket.

Hur många semlor blir det i dag?

– Min plan är att äta tre semlor. En till förmiddagsfika med kollegorna, en till eftermiddagsfika under ett möte och en hemma på kvällen med familjen. Någon av semlorna blir antagligen en variant av den traditionella.

ANNONS

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera - ett praktiskt redskap även när du bakar bröd!

Extern länk från Cervera

Beställ här!

Florsocker på locket ska det vara på en äkta semla.

Så här mycket går det åt till dagens semmelfest

  • 132 ton mandelmassa
  • 211 ton grädde
  • 2,6 ton kardemumma
  • 211 ton vetemjöl
  • 42 ton smör
  • 2,6 miljoner ägg
  • 53 ton socker
  • 1 ton florsocker
Publisert:

LÄS VIDARE

7 saker värda att veta om semlor

ÄMNEN I ARTIKELN

Semlor