Kockparet tipsar: Mat man blir kär av

Av: 

Nina Kindbro

Godare

Nu ligger hela sommaren framför oss. Vi drömmer om långa ljusa kvällar runt grillen och den ljuvliga smaken av solvarma jordgubbar. En som tycks drömma särskilt mycket är kocken Mattias Larsson.

– Allt är bra med sommaren, säger han och skrattar. Jag älskar att vara utomhus och få laga mat över öppen eld.

Tillsammans med sin fru Cecilia Hagerling Larsson har han satt ihop de här tre menyerna för sommarens bästa stunder.

Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla färska, nyplockade grönsaker.

Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter, som hon gärna använder till desserter och bakverk.

– Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig. Det första jag tänker på är mormors jordgubbstårta, säger hon.

Mattias minns att han som barn tyckte det var spännande att dra upp rädisorna och morötterna och se hur stora de var.

– Sedan åt man dom jordiga. Rädisor tyckte jag knappt om för de var så starka men det var ändå något gott med det, säger Mattias.

Paret, som nyligen fått barn och planerar för en sommar i bebisbubblan, har också matplaner på radarn.

Utöver många och långa stunder vid grillen blir Mattias stora projekt den här sommaren att bli en hejare på att göra pizza.

– Jag har en pizzatillsats till grillen och tänkte nörda ner mig i den perfekta degen och temperaturen, det kan alltid bli lite bättre.

  • Men det här med att förföra med mat? Gjorde du det när du dejtade Cecilia?

– Ja, och det blev min räddning, säger Mattias. I vår kompiskrets kallas vi skönheten och odjuret, men med lite god mat så lyckades jag ändå.

– Jag minns en pasta med skaldjur du gjorde som fick mig på fall, säger Cecilia.

– Precis och det är den som ingår i dejtmenyn här nedan. En pasta med lite färsk vitkål, salladslök och en massa goda räkor, det är så grymt gott, säger Mattias.

Mattias menar att det egentligen räcker med att laga mat över huvud taget.

– Lägger man bara ner tid och glädje i något så blir det bra. Mat är ju kärlek.

– Ja, det här blir man ju kär av, säger Cecilia och mumsar i sig mer av den krämiga pastan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem hela veckans mat hos Mat.se – just nu 200 kr rabatt

Mat.se

SOMMARGOTT. Både Cecilia och Mattias uppskattar sommarens speciella råvaror med de första späda primörerna och senare alla nyplockade grönsaker. Särskilt lycklig blir Cecilia när hon kommer över färska bär och frukter. – Hallon och jordgubbar är sommarsmaker för mig, säger hon.
Publisert:

LÄS VIDARE

Middagstips för bästa dejten – garanterat gott

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Mattias Larsson – kock

Cecilia H Larsson – bakbloggare

Kockar

MER OM GODARE

Härliga sommarsmaker

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Grilltips – så grillar du vegetariskt

Färskpotatisens dag – så kokar du den perfekt

Mamma Mia! Han gör pizza som ett proffs

Missen många gör när de grillar lax

Så odlar du rosmarin

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vegetariska kokböcker - 7 bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Guide till krogar på Gotland i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Laga italienskt: Här är allt du behöver

”Jag är egentligen helt ointresserad av mat”

Packat för picknick – Markiz Tainton tipsar

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Tareq Taylor: ”Jag tillagade en bäver i Dalsland”

Välkommen till tv-kanalen Godare

Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsserie

Tapasfest med Markiz

2 h

Stekta äggnudlar – så lagar du Filip Poons recept

30 min

Läs chatten om helgens godaste grillmat med Markiz Tainton

Chatta med Ayla Canpunar

Succégrillning med goda marinader