Deckarförfattarens favorit: ”Är enkelt”

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2016-02-17

Här delar författaren och veganen Liselotte Roll med sig av familjens favoritrecept

Liselotte Roll är deckarförfattaren som blivit frälst av veganmat.

Här bjuder hon på en av sina paradrätter; kidneybiffar med lime-aioli och bröd.

– Det är väldigt enkelt, snabbt och gott, säger hon.

Liselotte Roll är deckarförfattaren bakom ”Kalo-serien”, där den första boken var hennes debutroman ”Tredje Graden” som utspelar sig i Åkersberga och i militärjuntans Argentina.

Liselotte Roll syns och hörs även utanför Sveriges gränser då hennes böcker släpps på sju olika språk. Redan nu finns de i Sverige, Norge, Finland, Holland och Tyskland. Och snart kommer de även ut i England och Danmark.

I vår är hon aktuell med sina nya bok, ”Ole dole död”, i samma serie och därefter kommer hon med den nya serien ”Bröder”.

Men för Liselotte Roll är det inte bara deckare som gäller. Sedan några månader tillbaka lagar hon och äter bara veganmat.

En av hönorna dog

Familjen experimenterar gärna i köket och har hittat ett enkelt favoritrecept; kidneybiffar med lime-aioli och bröd.

– Det här med att äta veganmat började med att en av våra hönor här hemma dog. Jag kom ner i hönshuset och hon låg och jag tog upp henne, hon tvärdog. Innan jag kom in i huset var hon helt likstel. Då kände jag att det här är helt sjuk, vad är det vi sätter i oss?

– Jag hade ungefär samtidigt sett den här dokumentären ”Forks over knives”. Det handlar om de länder som är rika, hur mycket mer cancer det är där. De har forskat att det beror på kött och mjölk. De tog ett exempel i Norge under andra världskriget när tyskarna ockuperade och tog all kött och mjölk. Så fort de blev av med all mjölk och kött tvärdog cancerkurvan och när de fick tillbaka kött och mjölk efter kriget så steg cancerkurvan igen.

Har du märkt någon skillnad sedan du började äta den här kosten?

– Jag är en ganska slö person som mest sitter inne och skriver. På vintern brukar jag alltid tro att jag har en dödlig sjukdom och gå till dokton. I år har jag inte varit trött och jag har gått ner lite i vikt.  Det var överraskande mycket som hände med kroppen. Det beror inte bara på att man tar bort köttet utan jag tillförde mycket grönsaker.

Äter hela familjen den här maten?

– Mina barn har lite undantag i bland och äter lite kött. Hemma äter de veganmat men de får bestämma lite själva hur de vill göra.

”Dumt att kasta äggen”

Men Liselotte Roll överväger att göra ett undantag och äta ägg från de egna hönsen.

– De äggstrejkar nu på vintern, så hittills har jag inte ätit några ägg. Jag har inte bestämt hur vi ska göra, men det kan bli så att vi äter ägg. Våra höns har det toppen, vi håller på med dem jämnt och ger dem fotvård. Vi kan inte ha hund eftersom barnen är allergiska, så då skaffade vi höns. De kommer lägga ägg så då känns det dumt att kasta äggen, säger hon.

Följ ämnen i artikeln