Gubbfrossa kan rädda hjärtat

Publicerad 2014-06-19

Kan hjälpa mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar

Nu kan du frossa dig friskare på midsommar.

Högtidens kanske viktigaste ingrediens kan göra dig både friskare och lyckligare.

Och i år kommer det finnas gott om dem.

Årets sommar ser ut att bli en av de gubbigaste på länge.

Från hela landet rapporterar odlare att de börjat skörda jordgubbar rekordtidigt.

Den tidiga och varma våren var inte bara skön för människor. Även bären växte till sig rejält, och för de som föredrar inhemska jordgubbar innebär det här goda nyheter.

– Man behöver inte ha bråttom. Det finns bär och det räcker att köpa jordgubbarna dagen innan midsommar. Vi kommer inte att behöva importera i år, säger Anders Hagberg, ordförande för landets bärodlare vid GRO Bär, till TT.

Kan sänka blodtrycket

Jordgubben har länge framstått som det lite mer frossiga och efterrättsaktiga bäret i skuggan av sina hälsokusiner goji och havtorn.

Men det röda sommarbärets hälsobringande effekter är fler än vad många kan tro.

Faktum är att de söta bären är sprängfyllda med antioxidanter, så

en extra portion gubbar kan hjälpa ditt blodtryck. Antioxidanter har nämligen en avslappnande effekt på blodkärlens insidor, vilket i sin tur kan sänka ditt blodtryck.

Men även hjärtat kan få rejält med hjälp av det anspråkslösa bäret. Italienska och spanska forskare kunde i våras visa att ett halvt kilo jordgubbar om dagen sänker kroppens nivåer av det onda kolesterolet LDL. Dessutom minskade triglyceriderna i blodet. Båda blodfetterna ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Forskarna vet inte exakt vad som gör jordgubbarna så nyttiga, men tror att det kan vara ämnet som ger bären dess röda färg som är den hemliga hälsoingrediensen.

Lycka i röd förpackning

Så långt hjärtat och blodkärlen. Men det kan till och med räcka med att tänka på en jordgubbe för att må bra.

En undersökning genomförd av University of London visar att nio av tio personer blir lyckligare och mer avslappnade bara av att tänka på bäret.

– Jordgubbar triggar nostalgiska sommarminnen, säger professor Barry C. Smith som har gjort undersökningen.

Jordgubbar innehåller dessutom mer c-vitamin än apelsinen, som för många är den klassiska källan till den nyttiga syran. En rejäl skål gubbar ger dig hela ditt dagsbehov av vitamin c, vilket hjälper allt från immunförsvaret till huden.

Följ ämnen i artikeln