Kebabtallrik med tahinimajonnäs
Matsmarta onsdag
”Om kebabtallrikarna såg ut så här på restaurang skulle jag äta dem ofta. Mycket grönt och en kebabsås så god att man gärna slickar skålen. Veganskt kebabkött med en föredömligt kort ingredienslista finns numera i kyldisken, men det går också bra med falafel. Har du tur hittar du turkiska pickles och libanesisk vildgurka på en hylla, om inte kan du ta cornichoner eller lite citron. Syran behövs för smakbalansen”.
Receptet är hämtat ur boken ”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).
Tips:
Blomkålsris kan man numera köpa färdigt, men det är enkelt att göra själv. Jag brukar skära blomkålen fint med kniv, då blir det ett ris med lite större korn, eller så mixar jag blomkålsbuketter och en skvätt kallt vatten i en matberedare.
Med pommes frites eller sötpotatisfries istället för blomkålsris blir det en mer traditionell kebabtallrik.
Kebabtallrik med tahinimajonnäs
Ingredienser
- 1 vitlöksklyfta
- 250 g blomkålsris, se tipset ovan
- 1 tsk gurkmeja
- 100 g grönkål, hackad
- 3 msk russin, eller
- 500 g granatäpplekärnor, tinade
- 275 g kebabkött, kylt veganskt eller falafel
- 1 dl vegansk majonnäs
- 3 msk tahini
- olivolja
- salt och peppar
- bröd
- ajvar och pickles, till servering
Gör så här
Av: Aftonbladet
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Malin Mendels indiska mat
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Sväng ihop en värmande soppa
Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min
Tänk om, tänk nytt
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Svarta bönburgare med picklad rödlök och pestokräm
40 min
Ugnsbakad spetskål och sötpotatis med chili- och ingefärsdressing
1 h
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Plättar med salladslök och kimchimajonnäs
30 min
Superenkel pasta som ger hopp om våren
30 min
Saffransrisotto med ljumma tomater och krispig fänkål
30 min
Friterad gnocchi i kanelsocker med chocotahini
30 min
Malin Mendels indiska mat
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Sväng ihop en värmande soppa
Hanna Olvenmark tipsar om billig – och god mat
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
De drog dit pepparn växer för bättre smak
Rödbetsburgare med brynt lökdressing
45 min
Pankopanerad rotselleri med brynt hollandaise
30 min