Så lyckas du med köttfärssåsen
Bolognese – så blir den god och smakrik
Rätten som har blivit en räddare i nöden när fantasin tryter.
Barnen älskar den, och vi älskar att sätta vår egen prägel på den.
Klassisk köttfärssås och spaghetti
Klassisk köttfärssås och spaghetti
Enligt The Telegraph ska italienarna ha tröttnat på hur lätt världen tar på det dyrbara bolognese-receptet, och de anser att vi behöver utbildas i äkta italiensk kokonst. Så här vill de att köttfärssåsen ska tillagas.
Bolognese – så blir den god och smakrik
4 portioner
2 tsk olivolja
6 skivor bacon (eller helst pancetta), hackade
2 stora gullökar, hackade
2 klyftor vitlök, krossade
2 morötter, hackade eller rivna
1 selleri
1 kg nötfärs
2 stora glas rött vin
2 x 400 gram hackade tomater
2 färska eller torkade lagerblad
Salt och svartpeppar
Parmesanost (till servering)
Gör så här:
1. Värm oljan och stek hackad bacon tills gyllene på medelvärme.
2. Tillsätt vitlök och gullök och stek till de mjuknat.
3. Höj värmen och tillsätt köttfärsen. Stek tills det är brunt.
4. Häll i vinet och låt det koka bort tills enbart en tredjedel är kvar.
5. Sänk värmen och rör ned de hackade tomaterna och sellerin.
6. Låt vila under lock på svag värme tills den har blivit tjock och fyllig, rör om då och då.
7. Riv parmesan och strö över pastan vid servering
Hur brukar du göra din köttfärssås? Mejla oss dina tips!