Bjud på nostalgisk 1970-talsmeny
Klassisk 3-rätters med fylld avokado, plankstek och persikohalvor med grädde
Hawaiikassler, ostfondue, flygande Jacob, mandelfisk och smörgåstårta. Många av de klassiska 70-talsrätterna håller än i dag och är riktigt goda. Bjud på en nostalgitripp med fylld avokado till förrätt, plankstek som huvudrätt och konserverade persikohalvor till efterrätt.
Snabbt, enkelt och praktiskt var ledorden i 1970-talets matlagning. Då var det fritt fram för både hel- och halvfabrikat. Konserverad frukt till efterrätt var standard och ingen skämdes för att använda burkskinka, ja det är sant, skinka på burk. Men faktum är att många av rätterna står sig än i dag.
På 1970-talet börjar vi använda frukt i maten och nu skapas de klassiska rätterna hawaiikassler, kassler i ugn med en ananasskiva, från burk så klart, under en ostskiva och flygande Jacob med kyckling, bacon, jordnötter och skivad banan. Pizzeriorna spred sig över Sverige och med dem hawaiipizza med ananas och currydoftande bananpizza. Kinarestaurangernas intåg bidrog med fyra små rätter och friterad banan till efterrätt. Ökningen av charterturister påverkade också vår mat och paellan tog plats på de svenska middagsborden.
Baguetten blev populär men under namnet pain riche vilket orsakade en del förvirring för turistande svenskar i brödaffären i Frankrike. Varma mackor och pulversoppa var en välsignelse för familjer där båda föräldrarna numera arbetade heltid.
Ville man snofsa till det ordentligt bjöd man in vännerna på fondueafton med en riktigt härligt seg ostmassa att doppa bitar av formfranskan i. Ville man imponera ytterligare på gästerna serverade man Glace au four till efterrätt, glass på sockerkaka, täckt med maräng bakades på hög värme i ugnen så att marängen stelnade men glassen förblev kall.
3-rätters meny för 1970-talsnostalgikern
Fylld avokado med räkor och majonnäs
Den exotiska avokadon dök upp i Sverige på 1970-talet och kallades först för alligatorpäron. 1978 klöv vi 715 ton av den gröna godbiten och fyllde den oftast med räkröra. Guacamole hade ingen hört talas om än.
Plankstek – så gör du den goda klassikern
Källarmästare Tore Wretman på Stallmästaregåreden i Stockholm tog hem en bunt hickoryplankor från USA och började servera plankstek men blev snart efterapad på mängder av andra restauranger i Sverige. Succén var ett faktum.
Persikohalvor med grädde och mandel
Frukt på burk var en av de vanligaste efterrätterna på 1970-talet. Fruktcocktail, mandarinklyfotr, persikohalvor och inte minst ananas. Päronhalvor i ugn med smältande after eight på toppen, enklare kunde det inte bli.