Så börjar du jaga – tips från Kalle Zackari Wahlström

”Köttindustrin känns inte rimlig och jag vill inte stödja den. Då går jag hellre ut i skogen”

Av: 

Lisa Nilsson

Kalle Zackari Wahlström ger tips för dig som är nyfiken på  jakt.
Kalle Zackari Wahlström ger tips för dig som är nyfiken på jakt.

Matsmarta onsdag

Funderar du på att börja förse ditt hushåll med egen mat och är nyfiken på hur livet som jägare kan vara?

Tv-profilen Kalle Zackari Wahlström ger sina bästa råd om jakt och vilt.

– Jag tycker att det är ett rimligt sätt att skaffa mat på, säger han.

Kalle Zackari Wahlström är ett välkänt ansikte från tv. Han har medverkat i program som ”Hjälp vi har köpt en bondgård!”, ”Kalle och Britas hälsoresa” och 2017 var han programledare för ”Musikhjälpen”.

Ett av Kalles stora intressen är jakt och han har jagat sedan han var i 25-årsåldern.

– Jag växte upp i en familj där man inte höll på med jakt, det var mer tvärtom. Jakt var något som var obehagligt och skumt, säger Kalle Zackari Wahlström.

Tv-profilen kom i kontakt med jakt då hans bror, Erik Haag, hade flyttat ut på landet och börjat jaga vildsvin. Efter att ha följt med sin bror var Kalle fast.

– Jag tycker om hela äventyret med jakten, men också att man fixar sin egen mat.

Kalle Zackari Wahlström har jagat sedan han var 25 år och tycker att det är ett bra sätt att skaffa mat på.

Inte helt okomplicerat att jaga

Men att börja jaga och förse sitt hushåll med viltkött är inte helt okomplicerat.

– Det är svårt att få tillgång till mark att jaga på. Och i Stockholmsområdet är det ganska dyrt. Du behöver ha ett arrende som du hyr eller äger själv där man kan jaga. Eller försök gå med i ett jaktlag.

Kalle säger också att det inte är helt okomplicerat att skjuta vilt.

– Man får ett väldigt adrenalinpåslag när det kommer till att skjuta och det kan jag fortfarande få.

– Det har funnits gånger när jag känt att jag inte haft det i mig, att ta livet av djuret. Då finns det ett uttryck som heter att ”man lyfter på hatten” – att man låter bli att skjuta.

Så tar du vara på viltkött

Men tid ger erfarenhet och för Kalle är jakt något av det bästa han vet. Att få en naturlig koppling till naturen och dessutom mat till sitt eget bord.

– Det är mycket känsla i jakt och jag tycker att det är ett rimligt sätt att skaffa mat på. Köttindustrin känns inte rimlig och jag vill inte stödja den. Då går jag hellre ut i skogen – där finns det djur som inte kostat några resurser.

Kalle Zackari Wahlström menar att man får vara beredd på att jakt tar tid och att det inte är helt okomplicerat att skjuta vilt.
  • Hur tar man vara på viltköttet?

– När jag jagar älg uppe i Norrland finns det ett slakteri vi kör älgarna till. Sen får vi tillbaka köttet som ser ut som när man köpt det i butik. För det jobbet betalar man en peng och det fungerar väldigt bra. Älgar är ganska stora och kan vara rätt svåra att hantera.

– Kött ska hänga i 40 dygnsgrader, om det är fem grader ute ska det hänga i åtta dygn. Köttet får gärna hänga länge för då blir det mört. Efter det styckar man och fryser in och hygienen är självklart väldigt viktig.

  • Vad tycker du själv om att laga av viltkött?

– Jag brukar göra vildsvinsprosciutto, lufttorkad skinka. Det är enkelt, jag vet inte om det bara är tur att jag lyckas. Ha gärna en stor vildsvinsskinka, för den drar ihop sig ganska mycket.

– Begrav skinkan i grovsalt i fem veckor, då dras det ut en massa vätska ur köttet. Sedan hänger du upp den i en viltsäck utomhus under ett tak i ett år. Efter ett år kan du äta skinkan och den kommer smaka som den finaste ibéricoskinkan. Nötigt och underbart salt.

Av vildsvin kan man göra prosciutto – på bilden är vanlig prosciutto.

Kalles bästa tips för dig som vill börja jaga

  • Det är jättebra att följa med någon som redan jagar, då kan man se om det är något för en själv. Det kallas uppsynsjakt.
  • Var beredd på att det tar mycket tid och kräver en del resurser, som vapen, licens, vapenskåp med mera.
  • Ta jägarexamen även om du inte är 100 på att du vill jaga – man får lära sig många nyttiga grejer.
  • Hör av dig till Svenska jägareförbundet, de har massor av bra information. Och nybörjarjakter man kan följa med på.

Kalle Zackari Wahlström

  • Ålder: 40 år
  • Aktuell med: Ny säsong av ”Hjälp vi har köpt en bondgård”, podcasten och Youtube-kanalen ”Toppenjakt”.
  • Instagram: @toppenjakt
  • Även känd från: ”Kalles sex liv”, ”Musikhjälpen” & ”Kalle och Britas hälsoresa”

Så stort utsläpp av CO2e orsakar 1 kg benfritt kött:

  • Vildsvin, jakt 0,2–1,5 kg CO2e 
  • Fisk, vildfångad 2–7 kg CO2e
  • Tamgris 5–7 kg CO2e
  • Kyckling 4–8 kg CO2e
  • Fisk, odlad 4–9 kg CO2e
  • Nötkött, mjölkras 8–20 kg CO2e
  • Lamm 17–39 kg CO2e
  • Skaldjur, odlade 10–42 kg CO2e
  • Nötkött, köttdjur 24–42 kg CO2e
  • Dovhjort, hägn 48–66 kg CO2e 

(Klimatavtryck av viltkött, Hushållningssällskapet Halland, 2019.)

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa en smart pizzaspade från Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför kan vilt vara ett matsmart köttalternativ

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Mat

Kalle Zackari Wahlström

Jakt

Älgar

Kött

Vildsvin

MER OM GODARE

Här ger Gustav Leonhardt vilda tips

Kalle Zakari Wahlström höjer rösten för krisberedskap

Krämig havreotto – i stället för risotto

50 min

Risotto, nej havreotto – knaprigt och krispigt

40 min

Hummus på gula ärtor med valnötter och korv

1 h 45 min

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”

Chokladbollar på övermogen banan

40 min

Grötpannkakor

20 min

Havrebollar av havregrynsgröt

10 min

Bananbröd

50 min

Yoghurtbars

10 min

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Så blir du en klimat-kreativ kock

Dovhjortstartar med rödbetor, spiskummin, brynt smör och havgusost

Klassisk spagetti carbonara – med sparris

30 min

Grillad gravlax med pak choi och örtagårdssås

30 min

Färspaj som räcker till många

45 min

Krämig sallad till utflykt och picknick

25 min

Så lagar du växtbaserat – och supergott

Snabb soppa som har två superkrafter

25 min

Potatisgott som gör succé

1 h

Kladdkaka – ”mitt självklara go-to-recept”

45 min

Prylsvinn – lika dumt som matsvinn

Köp rätt kökskniv – så håller den längre