Guide till Stockholms gröna restauranger

Av: 

Sarah Lindstrand Mboge

Krogar och restauranger

Tiden då en trist sallad var det enda gröna alternativet på menyn är sedan länge förbi. I dag finns ett otroligt utbud av veganska och vegetariska restauranger i Stockholm, skriver Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge. Här är hennes guldkorn bland stadens gröna restauranger.

Växthuset

På växthuset äter du en vegansk avsmakningsmeny om tre eller fem rätter på råvaror som är i säsong. Här är det en mysig hemma-känsla med bordsplacering i de olika rummen. Vinlistan är dynamisk och ändras ofta - här är det naturviner som gäller. Hit kommer ofta vinimportörer på besök och pratar om sina viner, perfekt för den vinintresserade. Vad du gör efteråt? Går in i en av Stockholms bästa klubbar, Under bron eller Trädgården, såklart.

  • Adress: Hammarby Slussväg 2
  • Mer info: restaurangvaxthuset.se
På växthuset äter du en vegansk avsmakningsmeny.

Amo Restaurang

I den lilla restauranglokalen vid Rågsveds torg är det alltid full rulle, och det är inte konstigt eftersom Amo Restaurang är en av Sveriges bästa falafel ställen. Här lagas all mat från grunden och falafeln friteras på beställning. Det finns ingen alkohol att dricka här, men det finns läsk och ayran. En kort promenad bort ligger dessutom den mytomspunna Rågsved Karaoke, vilken är värd ett besök efter ett besök hos Amo.

Amo restaurang

Fotografiska

Fotografiska är en pionjär inom den vegetariska matscenen, och likväl en prisad restaurang. Här går det att äta lunch, middag och mitt emellan med en fantastisk utsikt över Stockholms vatten. Det finns flera olika restauranger på Fotografiska - Bread & wine, Bistro, Fotografiska Restaurang och Studio 2000. Den sista har öppet två dagar i veckan. Studio 2000 har själva investerat i 2000 kvadratmeter odlingsbar mark varifrån råvarorna kommer, efter filosofin att varje människa har 2000 kvadratmeter att odla på om jordens mark fördelas rättvist. För att äta på Fotografiskas restauranger behöver du köpa en entrébiljett till museet.

Fotografiska är en pionjär inom den vegetariska matscenen

Rutabaga

På Rutabaga (alltså kålrot på engelska) är det vegetarisk fine-dining som gäller. Lokalen är vacker och stilren och här är det hög svansföring. Det är en fast avsmakningsmeny som är säsongsbetonad. Menyn är vegetarisk men det går även att få den vegansk för den som önskar. Här finns även goda drycker både för den som dricker alkohol och den som föredrar alkoholfria alternativ. Innan eller efter middagen är även ett ypperligt tillfälle att smita in på Champagnebaren på Grand Hôtel.

På Rutabaga är det vegetarisk fine-dining som gäller.

Lao Wai

PÅ Lao Wai äts det klassisk kinesisk mat som är vegansk. Här produceras maten från scratch – kryddor mals, såser kokas och frön rostas på plats. Restaurangen ligger i en lokal en halvtrappa ner och precis som maten så är känslan i lokalen genuin. Här finns det ett mindre öl och vinutbud, men framförallt så finns det ett otroligt teutbud. Restaurangen ligger på ett lagom avstånd från stand-up klubben Norra Brunn.

Mera vego på 30 minuter

Bergqvist, Ylva

Mera vego på 30 minuter

259,00 kr

Läs mer

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Nya restauranger i Not so white guide 2022

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogar och restauranger

Vegetarisk mat

Vegansk mat

Sarah Lindstrand Mboge

MER OM GODARE

Nya restauranger i Not so white guide

Fem nischade vinbarer i Stockholm

Här kan du lära dig mer om vin i Stockholm

Upptäck Stocholms vinbarer

Godaste vinerna till midsommarmaten

Sparris med dillstuvad potatis

15 min

Langos med tångkaviar och rödlök

15 min

Så lagar du gourmetmat på stormkök

Karamelliserad lökkräm med parmesan

45 min

Succé med buffé

2 h 15 min

Så väljer du godaste drycken till påskmaten

Sarah tipsar om 5 våriga roséviner

Bästa chardonnay-vinerna just nu

Diana Dontsovas röda linssoppa

30 min

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Krämig vegansk viltpanna

20 min

Krämig blomkålspanna med smak av lime

20 min

Schnitzel på formbar vegofärs

45 min

Blomkålsburgare med smak av parmesan

20 min

Macka med grillade grönsaker och ärthummus

30 min

Vinexperten väljer fem goda pinot noir

Så länge har vi ätit vegetarisk mat

Farmors rustika rödbetsbiffar

40 min

Pappas kantarellomelett

15 min