Gratäng med aubergine.
Gratäng med aubergine.

Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost

3,8 (48 röster)

Supergod vegetarisk gratäng

Medelhavsmat

Den här rätten finns i många olika varianter i länderna kring medelhavet.
I det här receptet grillar vi auberginen för att få en extra god smak på gratängen, men det går lika bra att steka den om du inte har möjlighet att grilla.
Perfekt att servera med en bit gott bröd och en sallad eller som en del av en buffé.

  • Ingredienser

  • 2 aubergine, stora
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 2 burkar krossade tomater
  • vitt vin, (kan uteslutas)
  • 1 msk oregano, torkad
  • 1 msk timjan, torkad
  • 1 msk honung, (eventuellt)
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar
  • 300 g fetaost
  • färska örter, till servering

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Tzatziki – klassiskt recept

ÄMNEN I ARTIKELN

Medelhavsmat

Grekisk mat

Recept

Vegetarisk mat

Huvudrätter

Buffé

MER OM GODARE

Bjud vänner och familj på bästa medelhavsbuffén

Grillad fisk med rödbetor och vitlökskräm

1 h

Souvlaki med kyckling

45 min

Tzatziki – klassiskt recept

40 min

Kockens knep: Så grillar du perfekt halloumi

40 min

Morotssallad

30 min

Örtsallad från medelhavet

1 h 30 min

Gratänger – här våra absoluta favoritrecept

Grekisk mannagrynskaka

1 h 30 min

Yoghurtdessert med nötter och bär

20 min

Halloumisallad med vita persikor och hasselnötter

20 min

Fava med karamelliserad lök och kapris

1 h

Grillspett med halloumi, chili och mynta

20 min

Duka upp en smakrik italiensk buffé

Marinerad paprika

55 min

Italiensk bönsallad – vego till buffén

15 min

Skaldjurssallad – med chili och citron

25 min

Frittata med rucola

55 min

Små spenatpajer

1 h

Bästa halloumiburgaren

30 min

Halloumiskolan – världens godaste halloumipizza

25 min

Halloumi fries med hummus och jordnötsdip

40 min

Gazpacho med halloumi och dukkah

30 min

Basilikafrittata med halloumi och tomat

40 min