Grilla kyckling – så blir den saftig och smakrik

Så laddar du bäst för helgens grillning

Av: 

Nina Kindbro

Grillrecept

Väj rätt kycklingdelar, krydda ordentligt och grilla inte för länge. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får kyckling saftig och god.
– Vanligaste felet är att man väljer att grilla kycklingbröst, säger Mattias Larsson.

Grillad kyckling är en riktig klassiker på grillen, men det är lätt hänt att den blir både torr och tråkig. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för en riktigt god och saftig, grillad kyckling.

7 smarta tips som gör den grillade kycklingen extra god

  1. Välj kycklinglårfilén när du grillar. Den blir så mycket saftigare, godare och mer smakrik än kycklingbröstfilé.
  2. Marinera kycklingen 15–20 minuter, då hinner smakerna sätta sig.
  3. Gnid in kycklingen med olivolja. Krydda ordentligt, salvia passar utmärkt till grillat.
  4. Lägg kycklingen på direkt värme, alltså ovanför den heta grillkolen.
  5. Lägg på locket så att oljan inte börjar brinna när den droppar ner.
  6. Grilla ungefär två minuter på varje sida. Se till att kycklingen blir ordentligt brynt, i matlagning är ytan viktig. Det är det som tar fram alla underbara smaker.
  7. Det gör inte så mycket om kycklinglårfilé blir lite överstekt, den är fortfarande väldigt god till skillnad mot kycklingfilé som lätt blir för torr.

Världens enklaste sås till kyckling

  • Crème fraiche
  • Fetaost
  • Basilka eller annan färsk ört
  • Salt och peppar

Rätt temperatur på kyckling

  • Hel och halv kyckling: 80–85 grader
  • Kycklingbröst med skinn och ben: 70–75 grader
  • Kycklinglår: 80 grader
  • Kycklingbröstfilé: 70 grader
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Grillrecept

Recept

Kycklingfilé

Grillning

Huvudrätter

Kycklingrecept

MER OM GODARE

Så blir grillad kyckling – saftig och god

Här är kockens bästa grillknep – så lyckas du

Missen många gör när de grillar lax

Bästa tipsen för grillat kött

Tricket som tar grillad sparris till nya höjder

Här är bästa recepten till grillen

Grilltips – så grillar du vegetariskt

Så tänder du grillen: Grillexpertens bästa tips

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Succégrillning med goda marinader

Vad blir det till middag?

Bästa burgarna med klassiska tillbehör

30 min

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Halloumiskolan – så gör du extra fräsch halloumisallad

20 min

Hängmörat kött – så påverkar det smaken

Så steker du den perfekta oxfilén

40 min

Så blir laxen saftig i ugnen

Burgarkungarna gör upp vid grillen

Kalle Moraeus: Så blir du en mästare vid grillen

Kockens guide till godaste fläskköttet

Knepet: Så får du kycklingen perfekt på grillen

Så steker du extra god kyckling

30 min

Så steker du lax till perfektion

40 min

Vanliga missen många gör när de steker