Aprikos- och getostfylld fläskfilé recept
Foto: ANDREA BJÖRSELL
Aprikos- och getostfylld fläskfilé recept

Aprikos- och getostfylld fläskfilé recept

4,3 (3 röster)

Thomas Diederichsen vann 2007 Årets Köttkock. Här delar han med sig av sina bästa tips för att tillaga en perfekt och god fläskfilé.

Aprikos- och getostfylld fläskfilé

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, putsad från senor
  • 100 g getost, smulad
  • 100 g torkad aprikos, tärnad
  • 10 g persilja, hackad
  • smör, och/eller olja till stekning
  • salt och peppar
  • Sallad på svamp och gulbetor

  • 200 g gulbeta, kokta och skalade
  • 300 g trattkantarell, eller annan svamp
  • 50 g schalottenlök
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 20 g bladspenat
  • smör, och/eller olja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

Av: Aftonbladet

Så lyckas du med fläskfilén – Thomas bästa tips!

  • Investera i en bra kökskniv och en rejäl skärbräda. En kvalitetskniv som håller länge kostar cirka 700 kronor.

  • Använd kötttermometer, så att köttet inte blir torrt. Tycker du om rosa kött är en innertemperatur på 64–65 grader (för fläskfilé) lagom.

  • Tänk på att det krävs mer kryddblandning om du helsteker en köttbit, än om du steker den uppskivad.

  • När köttet är färdigstekt: Låt det vila en stund. Då stannar köttsaften inne i köttet.

  • Vaktar du på vikten: Skär bort fettet efter stekning, inte innan. Då får köttet mer smak.

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK