Kockarnas knep för att laga smartare mat

Året med tips, recept och nya vanor

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Ät mat efter säsong, sluta släng och låt köttet bli en krydda.

2019 drog Aftonbladet igång satsningen Matsmarta onsdag.

Varje vecka har kockar, matprofiler och forskare guidat med kunskap, tips och recept.

Här är några av alla som inspirerat oss att bli mer matsmarta.

Citat från Aftonbladets satsning Matsmarta onsdag:

“Alla borde äta lite mindre kött och helst bara vid speciella tillfällen eller på helgerna”.
Kocken Niklas Ekstedt.

“Jag lovar, det finns ingen leda i att vara vegetarian. Jag äter så mycket gott och jag saknar aldrig någonsin kött.”
Mallin Wollin, Aftonbladets kolumnist.

“Sluta släng ätbar mat. Punkt slut.”
Victoria Bignet, kiimatforskare och expert på livsmedelsfrågor vid Stockholm Resilience Centre.

“Det du väljer att ta med dig från butiken ska gå igenom familjens kropp innan det kastas”
Carola Magnusson, Ekokocken

“Om jag får välja, väljer jag vegetariskt.
Längdskidåkaren Charlotte Kalla.

“Ät hellre lokalt fläskkött än importerad veganmat”
Bagaren Sébastien Boudet.

“Titta, lukta, smaka – innan du slänger maten”
Hållbarhetsexperten Louise Ungerth

“Om 50 år äter vi inget kött längre”
Matprofilen Gustav Johansson som driver Jävligt gott-bloggen.

Foto: BJÖRN LINDAHL
– Många kastar jättemycket mat helt i onödan på grund av okunskap. Vi måste sprida kunskap och folk som jobbar med mat har ett stort ansvar, säger Zeina.

Prisad, hyllad och populär:
Zeina Mourtada är en av Sveriges främsta matprofiler med över 150.000 följare på Instagram.
Med sina mättande recept vill hon inspirera köttälskare att äta mer grönt.
– Vi måste minska på köttkonsumtionen och äta mindre kött. Det är en stor miljöbov och vi köper mycket billigt och dåligt kött. 

Foto: DAVID THUNANDER
Duon bakom Food pharmacy: Mia Clase och Lina Nertby Aurell.

– Den mat som gör att våra kroppar mår bra är den mat som belastar vår planet minst.
Det säger Mia Clase och Lina Nertby Aurell som är duon bakom Food pharmacy, 
– Vi vill kombinera det här med att det ska vara riktigt gott och att man ska må bra av det. Inga förbud eller sånt där, utan bara se till att fylla tallriken med en stor variation.

Foto: LOTTE FERNVALL
Barnfamiljer äter nog färs ett par gånger i veckan, köttbullar, köttfärsås, tacos. Om du byter till vegofärs har du redan dragit ner familjens köttkonsumtion med en tredjedel. Korv stroganoff är också poppis. Byt till vegokorv så är ni nere på hälften, säger Gustav Johansson.

Spagetti och köttfärs utan kött, kalops utan grytbitar, fiskgratäng utan fisk – det går väl inte?
Såklart det gör, hävdar Gustav Johansson som driver matbloggen “Jävligt gott”. Under 2019 har han gjort om många husmansklassiker till klimatsmarta rätter.
– Om det ska funka att ställa om till växtbaserad mat måste du fortfarande kunna gilla bruna grejer – fast på ett hållbarare sätt. Du ska inte behöva offra husmanskosten. 

Foto: PONTUS ORRE

Nolla svinnet, du kan laga både smart och gott av rester.
Kocken Paul Svensson vill få oss att bättre ta vara på all mat.
– Bli inte stressad av att du bara har lite mat i kylen och frysen. Du behöver inte gå och handla för att få inspiration. Laga något gott av det du har hemma i stället. Sluta se frysen som ett mausoleum. Inventera ofta och skapa måltider av det som finns där, uppmanar han.

Foto: CAROLINA BYRMO
Martin Moses tog revansch och blev Årets kock 2019.

Potatis, vår älskade knöl.
Årets kock, Martin Moses, vet att det går att göra en himla massa gott med potatisen. Dessutom är den nyttig och snäll mot klimatet. 
– Sedan jag fick barn är jag mer medveten om vad jag köper. Jag försöker hitta ekologiskt och handlar nästan bara i säsong. Där är ju potatis väldigt bra. Nästan all är svenskodlad så den har inte transporterats runt halva jorden. Och det är säsong året runt för potatis. 

I januari 2019, släppte The Lancet och Eat Foundation släppte sin rapport om hållbar mat tidigare i år. Då valde kocken Stefan Eriksson att tolka rapporten som en maträtt.

– Jag ville göra om rapporten till verklighet genom att ta med alla parametrar som rapporten visade och tolkade den till en – vad jag tycker – svingod rätt. Hela min inställning är att när vi ändrar på oss måste vi inte ta bort att maten ska vara god eller att den härliga upplevelsen försvinner.

Foto: DAVID FRENKIEL
Luise Vindahl och David Frenkiel vill göra mat som hela familjen vill äta.

– Ta med barnen i matlagningen, låt dem smaka av och krydda.

Luise Vindahl och David Frenkiel driver bloggen ”Green little stories”. Tillsammans tacklar de problemet med barn som vägrar att äta grönsaker med mängder av recept och tips.

– När vi lagar mat hemma är det viktigast att vi lagar sådant som vi tror på. Det här är även uppfostran. Det är ju inte bara det som de får i sig just i kväll, det handlar också om olika råvaror och grönsaker och hur en middag ska se ut.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Alla borde äta lite mindre kött och helst bara vid speciella tillfällen eller på helgerna, säger Niklas Ekstedt.

– Ät efter säsong och sluta släng.

Det säger kocken Niklas Ekstedt när han sammanfattar vad krävs för att ställa om till ett mer hållbart sätt att laga mat.

Han menar att ett stort problem är att vi konsumenter kräver tillgång till olika råvaror året om. Många vill ha sparris innan sparrissäsongen har börjat eller belgiska jordgubbar i april.

– Använd sunt förnuft och handla produkter när det är säsong, säger Niklas Ekstedt.

Foto: KRISTER HANSSON
– Jag lagade klimatsmart mat utan att jag visste om det, säger Julia Tuvesson.

– Låt köttet bli en krydda.

Julia Tuvesson driver hon en av Sveriges största och grönaste matbloggar.

– För den som fortfarande vill äta lite kött, eller som lever i en familj där hälften är vegetarianer och hälften köttätare, kan rätten vara vegetarisk. Men du kan till exempel steka upp lite kyckling som den som äter kött kan toppa sin rätt med, säger hon.

Foto: Anders Deros
Det blir helst vegetarisk middag när Charlotte Kalla lagar mat.

Det går att äta vego och prestera i världsklass. En som vet är längdskidåkaren Charlotte Kalla. I boken ”Vego i världsklass” berättar hon om sina nya matvanor:

– Jag vill dra mitt strå till stacken när det gäller att äta hållbart. Jag var väl lite skeptisk tidigare, men jag bestämde mig för att äta mer vegetariskt och började med en vegokasse. Den hjälper mig verkligen att få lite variation på maten, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MAT & DRYCK