Sveriges bästa kladdkakor!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

Prova finalisternas bidrag. Recept

Så här var tävlingen organiserad.

Kladdkake-SM

I september utlyste Mat?&?Vin en tävling om vem som gör sveriges godaste kladdkaka. På lördag får vi veta vem som vinner.

Över 200 kladdkakor skickades in till redaktionen och efter ett hårt (nej, inte särskilt!) arbete var vi till slut nere på sex finalister. De tävlar i Kladdkake-SM på Chokladfestivalen i helgen.

Chokladfestival

För sjunde året i rad hålls chokladfestival på Nordiska museet i Stockholm. Förra året kom 16 000 besökare för att lära sig mer om choklad och – inte minst – för att prova praliner, chokladkakor och bakverk.

På fredag 10 september koras Årets konditor och på söndag 12 september Årets pralin. Men på lördag är det alltså Kladdkake-SM, tävlingen börjar 12.00 och 14.00 koras vår svenska mästare!

Läs mer om Chokladfestivalen på www.nordiskamuseet.se

Ekologisk kladdkaka med fänkåls- karamell och rommaräng

Du behöver:

1 msk fänkålsfrö

0,75 dl ekologiskt strösocker

1 tsk citronsaft från ekologisk citron

1,5 dl ekologisk vispgrädde

2 äggvitor från frigående höns

0,75 dl ekologiskt strösocker

0,5 dl ekologiskt florsocker

1 tsk mörk rom

1 ägg + 2 äggulor från

frigående höns

2 dl ekologiskt strösocker

120 g ekologiskt smör

4 msk Kung Markatta ekologisk kakao

1 msk vaniljsocker

1 dl Ica ekologiskt vetemjöl

Gör så här:

1. Mal fänkålsfrön till pulver med en mortel eller kryddmalare. Blanda fänkål med socker och citronsaft. Koka under omrörning tills blandningen har blivit ljusbrun.

2. Häll i vispgrädde, lite i taget, rör hela tiden tills du har fått en slät sås. Låt svalna.

3. Vispa äggvitorna tills du har många bubblor. Häll i strösockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner florsocker och rom. Fyll en spritspåse med marängsmeten.

4. Sätt ugnen på 175 grader. Över- och undervärme om du kan välja.

5. Mixa ägg, äggulor och socker luftigt.

6. Smält smöret. Rör ut kakaon i smöret. Smöret tar fram smaken i kakaon.

7. Sikta ner vaniljsocker och mjöl i ägg- och sockersmeten. Blanda.

8. Häll i smör- och kakaoblandningen. Blanda.

9. Häll upp i en smord form med löstagbar kant. Baka 15 minuter. Ta ut kakan. Häll på karamellsås och spritsa sedan på marängsmeten. Baka ytterligare 15 minuter. Låt svalna på galler.

"Jag älskar att leka med kryddor"

Finalist nr 1

Namn: Marc DiBiaso. Ålder: 47. Yrke: Egenföretagare. Familj: Fru och två barn i åldrarna 7 och 10 år. Bor: I Knivsta.

– Åh, vad glad jag blir! Är lite kladdkakstokig. Har nog hållit på med en trettio olika varianter. Det blir så mycket bättre med ekologiska råvaror, överlägset bättre. Älskar att leka med olika kryddor, byta topping och prova olika strö i kakformen. Fänkålen till exempel fungerar perfekt med karamell.

Som amerikan är jag annars uppväxt med brownies. Det var först när jag träffade min svenska fru jag smakade kladdkaka första gången och blev förälskad. Sedan dess bakar vi nog kladdkaka minst en gång i veckan. Jag har nog alltid varit intresserad av att baka, men har jobbat med it och datorer större delen av livet. Så för fyra år sedan bytte jag bana helt. Gick en kockutbildning och jobbar nu med vinprovning.

Rocky road kladdkaka

Du behöver:

150 g smör

150 g mörk choklad, 70 %

3 dl strösocker

3 ägg

3 dl mjöl

0,25 tsk salt

1 tsk bakpulver

1 msk kakaopulver

1 tsk vaniljsocker

100 g salta rostade jordnötter, grovhackade

2 dl konserverade körsbär, grovhackade (låt dem rinna av väl)

GARNERING:

1/2 påse stora Marshmallows, delade i fyra delar

50 g mörk choklad, 70 %

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i en panna på  20x30 cm.

2. Smält smöret i en kastrull, dra den åt sidan. Låt chokladen smälta i smöret.

3. Vispa socker och ägg pösigt.

4. Blanda mjöl, salt, bakpulver, kakaopulver och vaniljsocker.

5. Blanda chokladsmöret och äggvispet med mjölblandningen jordnötter och körsbär. Bred ut smeten

i pannan.

6. Grädda i cirka 30 minuter.   

7. Strö marshmallows över den varma kakan.

8. Smält återstående choklad (50 g) i vattenbad och ringla över kakan.

"Det är egentligen ett godisrecept"

Finalist nr 2

Namn: Anita Gerdin. Ålder: 32. Yrke: Advokat. Familj: Man och son på fyra månader. Bor: I Oslo.

– Vad roligt. Jag tycker väldigt mycket om kladdkakor och brukar baka en del. Särskilt nu när jag är mammaledig. Ofta går jag in på Aftonbladets hemsida för att hitta recept. När jag såg det här med tävlingen funderade jag på det här med Rocky road. Det är egentligen ett godisrecept jag lärde mig i Australien och brukar göra av marshmallows och jordnötter till jul. Jag tänkte att det kanske skulle gå att kombinera med en kladdkaka och testade med lyckat resultat. Så då skickade jag in det.

– Nu får jag nog träna på att baka den igen så den blir lika bra i finalen.

Choklad- och pistaschnötstårta med krispig jordnötsbotten

Du behöver:

Botten:

1 dl ljus sirap

250 g jordnötssmör

6 dl corn flakes

Tryffel:

450 g choklad (går bra med både ljus och mörk)

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

0,5 dl hackade pistaschnötter

+ 0,5 dl till garnering

Gör så här:

1. Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.

2. Värm sirap och jordnötssmör så att det smälter ihop, det får ej koka. Dra kastrullen åt sidan, rör ner flingorna. Krossa flingorna lite. Tryck ut massan i formen.

3. Smält chokladen i en djup tallrik i micron (eller över vattenbad).

4. Koka upp grädde och mjölk.

5. Häll över chokladen i en bunke och häll sedan över den kokande grädden. Vispa med elvisp så att det blandas ordentligt, häll sedan i de hackade pistaschnötterna. Häll chokladkrämen över botten och ställ i kyl. Låt den gärna stå i kyl över natten, allra minst 5 timmar.

6. Lossa tårtan från kanten med en vass kniv. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med vispad grädde.

"Det här är familjens favorit"

Finalist nr 3

Namn: Anna Maria Lindblom. Ålder: 33. Yrke: Sjuksköterska. Familj: Man och tre barn i åldern 1, 7 och 10 år. Bor: Lessebo.

– Nä, sluta?… gud vad roligt! Jag älskar att baka kladdkakor. Har gjort en massa varianter och det här var en blandning av flera olika som blivit familjens favorit.

Det började med att jag köpte hem choklad med pistasch förrförra julen och tyckte det var så gott ihop med tryffeln jag hade gjort som julgodis, så jag provade att kombinera det i en kladdkaka. Sedan provade jag det på en jordnötsbotten jag hade gjort tidigare och använde lite finare choklad och äkta pistaschnötter. Då blev det ännu godare, men jag har hållit receptet för mig själv.

Tills nu.

Livs kladdkaka med ananas- och myntaöverdrag

Du behöver:

Kladdkakan:

300 g smör

4 ägg

4 dl socker

6 rågade msk kakao

4 rågade msk vaniljsocker

2,5 dl vetemjöl

Överdraget:

Ca 15 skivor ananas

(beräknat på burkananas)

300 g vit choklad

Ca 25 stora myntablad

2–3 msk socker

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa ägg och socker. Tillsätt smöret och rör samman.

4. Blanda i kakao, vaniljsocker och mjöl i smeten. När den är jämn häll ner i den formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 27 min. Kakan ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt kakan kallna.

5. Låt ananasen rinna av mycket väl, gärna på tjocka servetter så att pappret inte fastnar på ananasen. Dekorera sedan kakan med ananasen.

6. Smält den vita chokladen i vattenbad och ringla över ananas­kladdkakan.

7. Stöt myntabladen och sockret i en mortel tills du får ett jämnt grönt socker. När chokladen har kallnat lite strör du sockret över chokladen på kakan. Dekorera gärna med myntablad på toppen. Nu är kakan färdig att servera, men man kan också servera tillsammans med lite vaniljvispgrädde – se nedan.

Vaniljvispgrädde:

?Riv ner innehållet ur en vaniljstång i grädden innan du vispar upp den, vispgrädden blir på detta sätt sanslöst god och får en bra kontrast till ananasen och myntan i kladdkakan.

"Jag ville få den mer frisk cch fruktig"

Finalist nr 4

Namn: Liv Stjärnlöf. Ålder: 21. Yrke: Telefonist på ett callcenter i väntan på att komma på vad hon vill bli. Familj: Mamma och pojkvän. Bor: Öland.

– Nä, men gud … skämtar du? Wow! Tusen tack! Vet inte vad jag ska säga. Jag har alltid tyckt att jag är jättedålig på att baka. Men nu sista halvåret har jag kommit igång och bakat en del. Just kladdkakor brukar jag lyckas med så när jag såg tävlingen började jag baka upp och testa lite olika. Rent allmänt älskar jag choklad, verkligen.

Men det blir lätt lite mycket, så jag ville få den mer frisk och fruktig. Jag provade nog en sex olika fruktkombinationer innan jag kom att tänka på en efterrätt vi gjorde av ananas och mynta till nyår. Det blev en lite annorlunda twist som både mamma och min sambo gillade. Sedan tyckte vi att det var ett plus att den håller sig bra om man inte vill äta hela på en gång.

Kladdkaka med marshmallows och Marianne-fluff

Du behöver:

Kladdkakan:

4 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

3 dl socker

2 ägg

En nypa salt

100 g smält smör

En stor näve minimarshmallows

Marianne-fluff:

3 dl vispgrädde

1 påse mariannekarameller

Gör så här:

1. Rör ihop alla ingredienser till kladdkakan och grädde i 150 grader i 35 minuter.

2. Ta ur Mariannekaramellerna, lägg i en påse och linda in i en handduk och krossa dem, till exempel med en kavel.

3. När all Marianne är krossad i små bitar häll i grädden i en kastrull och värm upp till strax innan den börjar koka, den får inte koka! Häll i Mariannekrosset och rör tills det smält helt.

4. Ställ in gräddblandningen i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten och vispa sedan upp grädden till ett fluff.

5. Skär upp kladdkakan i bitar och lägg i botten på ett glas eller liknande, lägg sedan på några marshmallows och sedan en stor klick Marianne-fluff. Toppa med några marshmallows och skär ut en lång stav av kladdkakan. Servera!

"Det här var bara något jag testade"

Finalist nr 5

Namn: Therese Ågren. Ålder: 21. Yrke: Personlig assistent. Familj: Sambo. Bor: Söderfors.

– Oj! Det var bara något jag testade och bjöd grannen på. Hon hade läst om tävlingen och tyckte jag skulle skicka in receptet. Men det var ju på skoj?… jag hade bara blandat i lite saker som jag råkade ha hemma. Sedan gjorde jag det där fluffet som jag brukar använda i tårtor. Det är så lätt och går att variera lite hur som helst. Nu hade jag Marianne hemma, förra helgen blev det Ahlgrens bilar och päron.

Det är kul att testa lite nytt. Jag är utbildad bagare och konditor och jobbade på Ångbageriet i Sala ett par år medan jag gick utbildningen, men de hade inte råd att anställa en till. Så nu hjälper jag en äldre handikappad i? stället.

Carolines lyxiga kladdkaka

Du behöver:

Botten:

100 g fin mörk choklad

50 g hackad mandel

Kladdkakan:

100 g smör

100 g mörk fin choklad

2 lantägg

3 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4 msk fin kakao

1,5 dl vetemjöl

200 g riven mandelmassa

Topp:

50 g fin mörk choklad

2 msk smör

Smör och kokos, till formen

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader och smöra och strö kokos (mjöl eller ströbröd går också bra) i formen.

2. Smält chokladen till botten i vattenbad eller i mikron och blanda i hackad mandel. Tryck ut det i botten på formen och ställ i kyl.

3. Smält choklad och smör tillsammans över vattenbad eller i mikron och låt det svalna något.

4. Vispa ägg och socker pösigt.

5. Blanda ihop vaniljsocker, kakao, och mjöl i en separat skål och vänd sen ner det i äggvispet.

6. Rör ner smör och chokladblandningen i smeten.

7. Riv mandelmassan grovt och blanda i smeten.

8. Häll smeten jämnt i form och grädda i cirka 15–20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.

9. När kakan är ute ur ugnen, smält då chokladen och smöret till toppen över vattenbad eller i mikron och häll på kakan. Låt svalna och servera den antingen som den är eller med grädde eller glass.

"Jag brukar ta med till jobbet"

Finalist nr 6

Namn: Caroline Hällöf. Ålder: 23. Yrke: Frisör men utbildad sjökock på gymnasiet. Familj: Sambo. Bor: Malmö.

– Är det sant? Oj, vad roligt! Det var min flickvän som tyckte att jag skulle skicka in receptet på en kladdkaka jag gjorde nyligen. ”Åh, det här är världens godaste – du måste använda den som grund”, sa hon. Samtidigt ville jag att det skulle bli något speciellt. Kom på att mandelmassa är himla gott och det hade jag inte smakat i kladdkaka förut.

Jag brukar baka mycket och ta med till jobbet. Plockar lite här och lite där för att komponera något eget så de fick vara smakpanel även denna gång. Gjorde kakan i två omgångar med olika botten, men vi var nog rätt eniga om att den här lyxiga med lite tuggig botten var bäst. Den är god både ljummen och kall.

Foto: Per Björn

Bakat av: Chokladfabriken

Stylist: Anna Göransson

Tack till Spiti, Årstiden, Lagerhaus och Indiska.