Färgämnena som förgiftar maten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-30

Azofärger kan framkalla beteenderubbningar

De kan orsaka allergi och beteendestörningar hos barn.

Trots det finns azofärgerna i vår mat.

– Det här är ett stort svek, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

De så kallade azofärgerna var tidigare förbjudna i Sverige. Men efter EU-inträdet blev de tillåtna och har sedan successivt smugit sig in bland våra livsmedel.

Finns i godis

En granskning som tidningen Råd och Rön gjort visar att ett hundratal

produkter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker

innehåller tillsatserna.

Det handlar om drycker, snacks, bakverk och godis.

I kartläggningen har färgämnet E104, som har en snarlik kemisk struktur, räknats in.

– Det är helt ofattbart att dessa onödiga ämnen fortfarande finns i våra produkter, säger Jan Bertoft.

Allergiframkallande

Tillsatsämnena kan skapa allergiska reaktioner och enligt en ny studie

i den brittiska medicintidskriften The Lancet kan de också orsaka koncentrationssvårigheter och hyperaktivitet hos barn.

– Det finns ingen som helst konsumentnytta och misstanken om att de skulle ge skador borde få bort dem. Senast i fjol så lovade de svenska livsmedelsföretagen att de skulle bort,

säger Jan Bertoft.

Så här säger livsmedelskedjorna själva om användandet av Azofärger

Ingemar Kroon presschef Axfood (Hemköp och Willys):

– Vi har en policy om att inte ha dessa tillsatsämnen. Det finns ett par undantag och någon

produkt har även slunkit igenom av misstag i enstaka butiker, men den är borttagen nu.

Magnus Frisk, informationschef Coop:

– Vi håller på att jobba med att få bort dem. Vissa produkter

är svåra, till exempel romkaviar, men vi ska successivt få bort allt.

Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på ICA:

– Vi har sagt centralt att vi inte ska ta in de här produkterna. Men en del av dem har lång hållbarhet och har ännu inte hunnit försvinna från hyllorna ute i butikerna.