Wallenbergare med potatismos
Wallenbergare hör till en av våra mest älskade klassiker inom husmanskost. Här är ett riktigt bra recept för en lyckad Wallenbergare gjord på kalvfärs. Servera med potatismos, brynt smör och rårörda lingon.
Wallenbergare
Ingredienser
- 500 g kalvfärs max. 15%, finalen
- 3 äggulor
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- vispgrädde
- 1 dl ströbröd
- 50 g smör
Potatismos:
- 1 kg potatis
- 2 dl mjölk
- 25 g smör
- 1 krm salt
- 2 krm vitpeppar
Brynt smör
- 200 g smör
Till servering
- 1 dl rårörda lingon
Gör så här
Varför heter det Wallenbergare?
Namnet Wallenbergare har lite olika bakgrundshistorier. Mest troligt är rätten uppkallad efter häradshövdingen Marcus Wallenbergs hustru Amalia Wallenberg, vars far var läkaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl som ville hylla sin dotter.
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM GODARE
Klassisk husmanskost som är riktigt klimatsmart
Potatismos med brynt smör





30 min
Stekt sill med potatismos, lingon och brynt smör





45 min
Kålpudding à la Tareq Taylor





1 h 30 min
Fira paltens dag med proffsets egna recept
Husmanskost – här är tio klassiska rätter
Majrova med brynt smör





40 min
Sjömansbiff med två typer av öl





1 h 30 min
Kålpudding– klassiker som håller än





1 h
Halstrade havskräftor med citrongräs och brynt smör





20 min
Stekt piggvar med brynt smör och örtolja





40 min
Kolgrillad hjärtsallad





20 min
Krispig laxsallad med läckra thaismaker





30 min
Burrata, jalapeños, stekt panko, lime och brynt smör





25 min

Viltgryta med potatismos och lingon
Billig och mättande mat för en tunn plånbok
Raggmunk med fläsk





30 min
Rotselleri på tre sätt





40 min
5 goda rätter att laga i ugnen
Gös – så steker du den goda fisken





20 min
Gnocchi – så enkelt gör du den goda potatispastan





20 min
Kyckling med krämiga dragonbönor
30 min
Rårörda lingon





45 min
Pitepalt med rårörda lingon





1 h 15 min