Khadija: Allt fler vill testa afrikansk mat

Khadijas Kitchen om smakerna från barndomen

Publicerad:
Uppdaterad:
Khadija Mahamud hemma i köket i Stockholm.
Foto: Björn Lindahl
Khadija Mahamud hemma i köket i Stockholm.

Afrikansk mat

I höstas gick hon från 3 000 till över 50 000 följare på en enda natt.
Nu är Khadija Mahamud en av Sveriges populäraste matbloggare.
– Intresset för afrikansk mat bara ökar och ökar, säger hon.

När Khadija Mahamud, känd från bloggen “Khadijas Kitchen”, bara var nio år
gammal fick hon ta över ansvaret över hela hushållet. I gryningen steg hon upp före alla andra, ordnade frukost och ansvarade för matlagning, städ och tvätt åt familjen.

– Jag kommer från ett land där tjejer blir självständiga i väldigt tidig ålder. Det var så jag lärde mig att laga mat, jag var alltid i köket tillsammans med mamma, mormor och storasyster, säger Khadija Mahamud.

Det första hon fick lära sig var injera. En slags crepes-liknande pannkaka som äts i flera östafrikanska länder.

– Den lagar jag än idag. Varje gång jag ser att mina barn äter det som jag själv växte upp med blir jag så glad. Att de rätterna jag lärde mig från min mamma går i generation till generation.

Foto: Björn Lindahl
Khadija Mahamud lagar mat från hela världen.

Maten förenade familjen

Intresset för att börja experimentera med mat från olika kulturer kom först när hon flyttade till Sverige. Hennes man jobbade sena kvällar och Khadija var ofta ensam hemma med tre barn.

– Då upptäckte jag att dagarna när barnen var nöjda med maten så gick allt hur bra som helst – det var inget tjafs, inga problem.

För att bevara lugnet började Khadija därför skriva olika middagsförslag tillsammans med barnen.

– Jag säger åt dem att “ni måste komma överens vad ni vill äta annars bestämmer jag!” och då går de alltid in på sitt rum och börjar kompromissa och argumentera. Det är så kul att se, säger hon.

Afrikanska matkulturer ganska okända

Barnen älskade de nya matprojekten och berättade om ”mamma som lagar mat från hela världen” på förskolan. Personalen blev nyfikna – och bad Khadija dela några recept.

– Det var så det började. Jag la ut en bild på hur man gör somaliskt ris och plötsligt kom det in hur många frågor som helst om just den rätten.

Hon märkte snabbt att det finns en nyfikenhet på den afrikanska matkulturen i Sverige. Än så länge är smakerna relativt okända, i alla fall jämfört med mat från Asien och Mellanöstern.

– Det är jättemånga afrikaner som bor i Sverige och det är så synd att inte fler få ta del av den fantastiska matkulturen som vi har att erbjuda, säger hon.

Bloggen fick fler och fler läsare. I oktober 2020 var hon uppe i ungefär 3000 följare på instagram och blev då nominerad till det populära Matbloggspriset.

Foto: Björn Lindahl
Khadija Mahamud driver bloggen Khadijas Kitchen.

Grät hela dagen

Khadija ledde tävlingen med flera tusen röster när tävlingsarrangörerna kom med ett meddelande: Omröstningen skulle nollställas eftersom ”några av deltagarna har fått röster på grund av fel orsaker”.

Tävlingen anklagades för rasism och Khadija valde att hoppa av.
– Jag var helt knäckt och grät hela natten, säger hon.

Men morgonen därpå hade något otroligt inträffat – antalet instagramföljare hade stigit till över 50 000!

– Herregud, du anar inte vilken prestationsångest jag fick. Men jag är otroligt
tacksam för all stöd och kärlek svenska folket gett mig. Nu i efterhand säger jag bara tack.

  • Nu har det gått några månader sedan tävlingen – hur ser ditt liv ut idag?

– Jag har tagit tjänstledigt för att jobba heltid med det här. Och min första kokbok kommer ut i november, det är fantastiskt kul, säger hon.

Här är några av Khadijas bästa recept:

Foto: Khadijas Kitchen
Sugo suqaar är en somalisk gryta som kan ätas med pasta.

Sugo suqaar – somalisk köttgryta

Sugo suqaar är en mustig somalisk gryta som får puttra med härliga kryddor i tomatsås. Servera med pasta, chilisås och banan.

– Jag vet att många inte tycker om att ha banan i maten men man måste våga testa, säger Khadija.

Foto: Zakizeki
Bariis iyo hilip är en risrätt som är populär till bröllop och fest.

Bariis iyo hilib – somaliskt ris

Bariis iyo hilib är somalias populäraste risrätt som toppas med goda grönsaker och kryddor.

– Man lagar det vid bröllop, olika fester eller om man får gäster hemma.

Foto: Zakizeki
Nigeriansk kycklinggryta.

Nigerianska kycklinggryta

Det här är en av Khadija Mahamuds absoluta favoriträtter.

– Den kräver lite tid men så värd varje minut, det är en riktigt mustig gryta och du kommer definitivt älska den, säger hon.

Foto: Zakizeki
Malawax – tunna pannkakor med smak av kardemumma äts ofta till frukost.

Malawax - somaliska pannkakor

Malawax är tunna pannkakor med smak av kardemumma. Bre på lite smör och socker eller honung medan de är varma.
– Det här är riktiga barndomsfavoriter som mamma alltid lagade till mellanmål eller frukost, säger Khadija.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Khadija hoppas att fler får upptäcka afrikansk mat.

Khadija Mahamud

  • Ålder: 39

  • Bor: I Stockholm med man och tre barn.

  • Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.

  • Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.

  • Instagram: @Khadijaskitchen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM GODARE