Enkel och snabblagad lunch hemma

4 enkla luncher som piffar upp vardagen

Publisert:
Enkla hemmaluncher.

För Cina Risberg är lunchen dagens höjdpunkt. Dessutom är hon proffs på att trolla fram supersmarriga rätter av rester, en liten ostkant och några trötta grönsaker.

Nu är hon aktuell med nya boken ”Lunch hemma”.

Bland det första Cina Risberg tänker på efter frukost är lunchen. Hon gör det med längtan och glädje, för den är belöningen för förmiddagens arbete. 

– Jag är egenföretagare och har därmed varit hemmajobbare i många år. Lunchen är höjdpunkten på min dag, min stund. Då lämnar jag datorn och tar en riktig paus. Jag läser ofta tidningen, lyssnar på en bra podd eller streamar något spännande medan jag äter, säger Cina, som nu gett ut boken ”Lunch hemma.”

Det finns en till riktigt lyxig sak med lunchen. I en familj lagar man ofta rätter som alla gillar något så när, men på lunchen behöver Cina inte anpassa sig till någon. 

– Då kan jag äta precis vad jag vill, precis det jag är sugen på för dagen, hur starkt eller knäppa kombinationer det än är.

Klimatsmart lunch – snabbt och gott

Ja, när klockan slår 12 öppnar Cina kylskåpet och kollar in vad som finns, för hon har också som sport att minska matsvinnet, alltså att laga lunch på det som finns i kylen oavsett om det är några trötta morötter, en näve pasta eller en halv burk majs.

– Vi svenskar slänger knappt 20 kilo mat per person och år, vilket motsvarar 80 kilo bara i vår familj. Det känns respektlöst mot såväl plånboken som planeten. Så jag spar allt!

Och då menar hon verkligen allt, som några centimeter purjolök, en deciliter ris, torra brödkanter och små ostskalkar.

– Med några enkla knep kan de uppgraderas till riktiga festluncher!

Finns där lite zucchini, några brödkanter och en skål med ris, så kan hon genom att tillsätta ett ägg laga goda fritters.

Cina Risberg med nya boken ”Lunch hemma”.

Gamla ostkanter blir quesadillas

Överblivna parmesanbitar blir lätt lyxiga parmesanchips (Cina river osten, klickar ut den på en plåt med bakplåtspapper och skickar in plåten i ugnen i några minuter).

Gamla ostkanter används till quesadillas, eller så har hon lite riven ost i soppan för att göra den matigare. Andra dagar sprinklar Cina riven ost över en gammal brödskiva, gratinerar i någon minut – och vips har hon ostgratinerat bröd till salladen.

– Om det blir riven ost över så stoppar jag den i en zip lock-påse och lägger i frysen. Vet du förresten att man kan frysa även fetaost. Ofta äter jag inte mer än halva själv, då stoppar jag resten i frysen, sedan river jag den över exempelvis jordgubbar eller rödbetor. Jättegott!

”Släng inte brödet”

Cina vill också uppmana oss att inte slänga bröd. Det kan användas till så mycket, som panering av vegetariska biffar eller såsuppsugare. 

– Eller så gör jag brödsmul genom att köra brödet i en matberedare och blanda det med smaksättare, som vitlök, citronzest och färska örter. Därefter låter jag det torka på en bricka i rumstemperatur. Det är väldigt gott att strössla över sallader. 

Cina säger att framåt torsdagen har hon riktigt mycket att välja på i kylen, då är det rena rest-festen. 

– Då har jag samlat på mig många små slattar under veckan och vill länsa inför helg-handlingen.

För Cina Risberg  är lunchen dagens höjdpunkt.

Hur mycket pengar lägger du på lunchen?

– Åh det är svårt att säga eftersom middagsmaten ju kostar, men det är inte många kronor. 

Ett fint avbrott i vardagen att umgås med vänner på lunchen, framförallt nu när många sitter hemma själva och jobbar.

– Dessutom är det lätt att bjuda på lunch, ambitionsnivån är låg. Jag har ett trick för att lyfta lunchen en nivå, vilket är att servera den enklaste maten på de finaste faten. Om man dessutom bjuder på ett glas vin, så har man överträffat alla förväntningar. 

När pandemin drog igång märkte Cina snabbt att långtifrån alla var lika entusiastiska inför lunch hemma som hon själv.

– Det gick inte mer än någon vecka så började grannar och vänner klaga på hur urbota tråkigt det var att äta fil. Därför startade jag bloggen lunchhemma.se.

4 enkla luncher som piffar upp vardagen

Bloggen ledde till en bok full av lunch-inspiration, som vi nu fått låna några smarriga recept ur. Låt dig smaka!

Tuna melt quesadilla – tips på snabb lunch
(14)

Tuna melt quesadilla – tips på snabb lunch

Quesadillas är comfort food när den är som bäst. Dessutom är de den optimala behållaren för diverse ingredienser som man inte vet vad man ska göra med. Men som namnet skvallrar om så kan man inte göra det utan osten.

Fuskramen med kyckling och chiliolja 
(12)

Fuskramen med kyckling och chiliolja

Riktig ramen är verkligen gott, men vi vet att något som är ”riktigt” brukar vara förenat med lång tillagningstid. Inget slår en hemgjord buljong, men har man inte det får man vända sig till snabbnudlarnas underbara värld. En god chiliolja på toppen och du har den bästa genvägen till en snabbramen. Vill du ha grönsaker är det gott med spenat, groddar eller pak choi.

Snabb sötpotatissoppa med röd curry
(9)

Snabb sötpotatissop­pa med röd curry

När jag är sugen på något med hetta är röd currypasta bästa genvägen. Nu behöver den här soppan 20 minuter på sig att bli klar, men under tiden kan du jobba vidare och känna doften av god lunch sprida sig i köket. Vill du, så tillsätt en skvätt kokosmjölk.

Svartkålssallad med falafel
(7)

Svartkålssall­ad med falafel

Falafel är ett favorithalvfabrikat. De innehåller sällan konstigheter och är både smakrika och lättlagade. Rent tekniskt är det här ingen caesarsallad, men den bär många likheter med originalet och kanske är den här godare…

5 genvägar till snabblunchen

Lunch är ett typiskt sådant tillfälle då tiden är en faktor. Genom att prova sig fram har Cina Risberg hittat en hel uppsättning olika halvfabrikat med bra smak, som är enkla att variera och snabba att laga.

Färsk pasta – kokas på ett kick! För att inte tala om snabbnudlar, kryddade och klara till och med.

Falafel – färdigköpta är ofta supergoda, passar som burgare, i quesadillas, sallader och wraps.

Färdiga kryddblandningar – röd currypasta, harissa, kimchi… Snabb väg till mycket smak. Röd curry, kokosmjölk, grönsaker och nudlar blir en jättegod soppa.

Tomatsås – tillsammans med tomatpuré, parmesan och lite pasta så har du en toppenmåltid!

Pesto – höjer såväl en omelett som mackan eller den snabba tomatsåsen.

Snabbluncha hemma.

Sex steg till en klimatsmartare hemmalunch

  • Spara alla matrester. Och då menar vi verkligen alla. Inte ens en tredjedels korv är för lite. Eller två matskedar makaroner. Det blir smul på en soppa eller toast.
  • Lär dig använda bönor och baljväxter. Du kan antingen rosta dem, mosa och göra goda krämer i quesadillas. Eller mixa till en god soppa. Prova olika sorters kryddor, spiskummin, oregano och timjan passar utmärkt.
  • Ta tillvara på brödet. Gör krutonger av överblivet bröd och krydda upp med citronskal, chili eller örter. Det blir en perfekt topping till sallad, pasta och soppa. 
  • Köp mat med lång hållbarhet. Olika sorters kål är ett exempel som håller länge i kylen, och kan användas till hur många olika rätter som helst.
  • Ät mindre kött. Du behöver inte sluta helt, men använd kanske en fjärdedel av korven istället för hela - du får fortfarande mycket smak, men mindre klimatpåverkan.
  • Krydda svenska råvaror med exotiska kryddor. Rödbetor och palsternacka passar exempelvis jättebra med kryddor från Mellanöstern.
  • Gör din lunch portionsvis. Blanda ihop det du ska äta till lunch direkt på tallriken så att det räcker till exakt en portion. 

Cina Risberg

  • Ålder: 52.
  • Familj: Sambo, två söner, 15 och 13 och vuxen bonusdotter med familj.
  • Bor: Nacka.
  • Gör: Kommunikationskonsult med inriktning hållbarhet och livsmedel.
  • Aktuell med: Boken ”Lunch hemma” och bloggen lunchhemma.se.