Ugnsbakad fetaost med pasta och tomater

3,8 (385 röster)

Och ett recept på en riktigt god utmanare till ”Tiktok-pastan”

Middagstips

Pastan med en sås av ugnsbakad feta och tomater som också kallas ”Tik tok-pasta” har blivit viral på sociala medier. Och det är inte så konstigt. Enkel att göra och riktigt god förtjänar den sin uppmärksamhet. Vi har provlagat den men också gjort en magiskt god variant med mascarpone.

Ugnsbakad fetaost med pasta och tomater

  • Ingredienser

  • 200 g fetaost
  • 300 g cocktailtomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • bladpersilja , hackad, gärna basilika också
  • 1 msk oregano, timjan och rosmarin
  • svartpeppar
  • 4 portioner pasta
  • riven parmesanost
  • salt
  • Recept 2: Pasta med en twist

  • 400 g krossade tomater
  • 1 lök, gul, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 0.5 dl bladpersilja , hackad
  • 0.5 krm chiliflakes
  • 1 tsk sambal oelek, eller efter smak
  • 300 g mascarpone
  • svartpeppar
  • 1 dl riven ost
  • riven parmesanost

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

Ugnsbakad fetaost med pasta och tomater
Ugnsbakad mascarpone med pasta och tomater
Till shoppen

Historien bakom Tiktokpastan

Har du också sett bilder på den ugnsbakade fetaosten med tomater och pasta i dina flöden på social medier. Du är inte ensam, men var kommer receptet ifrån?

Den så kallade tiktok-pastan har sitt ursprung i Finland där den slog igenom redan 2019. Den finska matbloggaren Jenni Häyrinen la upp receptet på sin blogg och Instagram. Receptet blev viralt och hamnade på Tiktok och resten är historia. Genomslaget var så stort att försäljningen av fetaost fördubblades i Finland och i affärerna gapade hyllorna tomma enligt flera finska nyhetsmedier.

I dag har 10-tals miljoner sett receptet, men hur många som lagat rätten är det ingen som vet. Men en sak vet vi, det här är gott, riktigt gott.

LÄS VIDARE

Penne vodka – pastarätten med sting

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Pastarecept

Recept

MER OM GODARE

Superenkel pasta som ger hopp om våren

30 min

Frida Lund: Så lyckas du med en digital cookalong 

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Kocken Jessica Frej: ”Favoritlunchen tar fyra minuter att laga”

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Chatta med PT-Fia: Så lyckas du med en hållbar förändring

Madeleine Landley släpper ny kokbok

En tacolasagne som förändrade Alexandras liv

Matiga mackor till middag

Kvinnan bakom den ”allsmäktiga” såsen

”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”

Så blir du en klimat-kreativ kock

Sommarens fräschaste ta-med-mat

5 poddar för dig som älskar mat

Är ägget kokt eller rått? 

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Köksprylar: 7 tips alla borde ha hemma

Vinexperten spanar – här är trenderna 2021

Glassarna som försvinner

Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Pastagratäng med köttfärs

55 min

Gör en gratäng med tacosmak

35 min

Ravioli med mustig tomatsås

30 min