helskärm Nötkolarutor med knapriga hasselnötter och len kola. Foto: Stellan Herner Nötkolarutor – himmelskt goda Nötkolarutor – knapriga hasselnötter i len kola insvepta i kladdkaka och toppad med smält choklad, helt himmelskt. Recept ur Mia Öhrns bakbok ”Bästa kladdkakorna”.
Nötkolarutor 2 tim
1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 8 portioner 10 portioner 12 portioner
Kladdkakebotten 100 g smör 2 ägg 2 dl strösocker 1.5 dl vetemjöl 4 msk kakao 1 krm salt Kolafyllning 150 g hasselnötter, ca 2.5 dl 2 burkar kondenserad mjölk, sötad 50 g smör 2 msk ljus sirap Topping 200 g mörk choklad Gör så här Börja med bottnen. Klä en ugnsform, cirka 20x30 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa upp ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 8–10 minuter. Bottnen ska fortfarande vara lite kladdig. Låt svalna. Sprid ut nötterna i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader tills de blivit gyllenbruna. Det tar knappt 10 minuter, rör gärna om ett par gånger. Låt svalna och gnugga bort skalen. Mät upp kondenserad mjölk, smör och sirap till fyllningen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och puttra på ganska svag värme i drygt 20 minuter tills krämen börjar tjockna, bli gyllenbrun och släppa kastrullens botten. Rör hela tiden noggrant, men gör gärna något roligt samtidigt, prata i telefon eller lyssna på en ljudbok, så blir det inte så trist. Skulle smeten trots allt bli lite bränd är det ingen fara. Blanda ner nötterna och bred ut fyllningen i formen i ett jämnt lager. Akta tassarna – det är riktigt varmt! Låt svalna. Smält chokladen till toppingen försiktigt i mikron eller över vattenbad. Bred ut den över kolafyllningen i formen. Låt stelna i kylen. Lossa kakan ur formen och skär den i rutor. Förvara i kylskåp. Skattberg, Frida
Kladdkakor deluxe
139,00 kr
Läs mer