Dyra vindroppar efter katastrofår

”Vi har stora problem framför oss”

Av: 

Christina Nordh

Vin

Få kommer att få läppja på årets vin.

Frostnätterna i våras och mögelangrepp ligger bakom.

Enligt den internationella branschorganisationen OIV är produktionen av årets vin extremt låg. Den är nästan nere på samma nivå som under det historiskt dåliga vinåret 2017.

Det är vädret som är boven. I april drabbades Europas stora vindistrikt av flera frostnätter. Den franske jordbruksministern Julien Denormandie kallar frostangreppen för ”troligen den största jordbrukskatastrofen i början av decenniet”.

Bland de drabbade vinregionerna finns klassiska Bordeaux, Champagne och Bourgogne.

– Det finns inga ”normala år” längre. Vi har stora problem framför oss. Marken här är kalkrik och behåller inte vattnet så bra. Vårt vin klarar inte varma torra somrar. Vi försöker anpassa oss, men om uppvärmningen fortsätter har vi kanske inget Chablisvin år 2050, har vinproducenten Clotilde Davenne tidigare sagt till SVT.

Frankrikes produktion blev 27 procent lägre, vilket är den lägsta siffran sedan 1957.

Omkring 25 miljarder liter vin har producerats under 2021 – ett tapp på fyra procent jämfört med 2020, skriver TT.

Enligt OIV-chefen Pau Roca är klimatet boven, det finns inte "något vaccin" mot klimatförändringarna och han säger att industrin måste anpassa sig och bli mer ekologiskt hållbar.

Frankrike, Spanien och Italien står för nästan hälften av världens vinproduktion. Även Tyskland har drabbats av bakslag.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "ABC" finns hos Nordic Nest – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

20/20 regeln – så ska vinet serveras

ÄMNEN I ARTIKELN

Vin

Viner

Frankrike

Spanien

Italien

Tyskland

Champagne

MER OM GODARE

Smaken på chablis påverkas av klimatet

Svenskt vin vinnare i år

Vinodlare: ”Vattenbrist har blivit en mardröm”

Godaste julölen till julbordet

Sveriges populäraste pizza: ”Säljer två i sekunden”

Dyrare bubbel efter dåliga skördar

Bubblande strid om namn på vin

Skippa svinnet – spara 1180 kronor i månaden

Glassrekord: Åtta liter per svensk i fjol

Här är årets nya julgodis och snacks

Vegotrenden växer – rekordmånga äter inte kött

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Här är godaste alkoholfria dryckerna

Så blir laxen smartare mat

Det här är svenskarnas favoritkebab

Arlas ekologiska mjölk utses till ”Årets matbluff”

Spännande nyheter på veganhyllan

Här är årets glöggsmaker

Släng inte överbliven frukost – fixa ”gofika”

Här är finalisterna till årets matbluff 2021

Två svenska barer på listan över världens bästa

Alexandras tacowrap har setts av miljoner

Här är finalisterna i Årets kock 2022