Spenatgryta med tomat och citronvinägrett
Gryta med spenat, tomat och citronvinägrett. Enkelt, gott och mättande.
Recept från boken ”Ät gott och rädda planeten” är byggda på ett veganskt grundrecept. Men om du vill kan du exempelvis lägga till ost och få en vegetariskt rätt – eller kött, fågel eller fisk.
Ingredienser
Spenatgryta
- 6 dlSvarta linser, kokta
- 1 Gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 palsternacka
- 1 morot
- 1 stTomat
- 2 mskvalnötter
- 1 mskolja
- 1 tsktorkad oregano
- 100 gspenat, fryst eller färsk
Citronvinägrett
- 1 citron
- 0,5 dlsolrosolja, eller rapsolja, neutral
- 0,25 tskhavssalt
- svartpeppar, från kvarn
Tillbehör
- 8 skivordanskt rågbröd
Vegetarisk
- 2 dlsvarta linser, tas bort
- 2 dlMatyoghurt 8%, 10%, läggs till
Plus fisk
- 2 dlsvarta linser, tas bort
- 150 gvit fiskfilé, till exempel kolja, torsk eller sej läggs till
- citronvinägrett, lägg till dubbel mängd